#TdF2022 6. Etap: Binche -> Longwy, 220km

Ne etaptı ama!

Kuzeyin cehenneminde bir yaz günü tozu dumana katan peleton ve zaferle kariyerinin son demlerini taçlandıran bir isim: Simon Clarke! Israel – Premer Tech takımının Avusturalyalı pedalının sene başında henüz bir kontratı dahi yokken bugün Le Tour 5. Etabını kazanması takdire şayan!

Son 1 km


Tozlu yollarında pedalladım da geldim diyen peloton Paris-Roubaix klasiğinin hepi topu 11 pave sektörüne ev sahipliği yapan 157km uzunluğundaki 5. Etap da deyim yerindeyse darmadağın oldu! Etabı her ne kadar günün orijinal  kaçış grubundan Simon Clarke kazanmış olsa da esas kazananı herkesi şaşırtan son iki senenin şampiyonu Tadej Pogacar olurken kaybedeni de bahtsız bedevi Primoz Roglic oldu ki ne Le Tour ne de Giro kendisine şefkat gösterdi, varsa yoksa Vuelta!

Sıralı tam liste

Kaçış önde yarışı kopartır sektörden sektöre pedallarken genel klasman iddialısı birçok isim de bir arada pedallayıp bu zorlu günde, el ve ayak derilerinin sarsıntıdan soyulup su topladığı, böbrek taşlarının düştüğü, beyin ve dalağın yer değiştirdiği pave geçişlerinden sağ kalma derdindeydi… Ta ki Pogacarın atak yapıp ortalığı kopartmaya başlamasıyla oluşan panik havasıyla yapılan karşı ataklarla kontrolün kaybedilmesine kadar.

5. Etabın öne çıkan anları…

 

Öncelikle Jumba-Visma takımının komple yıkanması abdest alması şart. Neden mi? Maillot Jaune Wout Van Aert son 50 km içinde düştü, kalktı topladı yakaladı pelotonu derken başka bir takım arabasına çarpayazdı; sonra genel klasmanda takımın en iyi sıradaki ve geçen senenin ikincisi zoraki lider Jonas Vingegaard teknik bir sorun yaşadı; takım arkadaşının bisikleti devasa olunca süremedi ve takım aracı da geç kalınca bayağı zaman kaybetti. Son olarak keskin virajlarda can güvenliği sağlamak adına yola saman balyaları atan organizasyon bunlara çarparlarsa diye düşünmemiş olsa gerek Caleb Ewan bu balyalardan birie vurdu ve peşinden de Primoz Roglic kaza yapıp yerde buldu kendini. Yarış sonunda omuzunun çıktığını ve kendi başına oturtup seleye atladığı gibi mücadele ettiğini ifade eden Roglic ne yazık ki topu attı diyebiliriz, zira günün sonunda Pogacardan tam 2:17 dakika fark yedi, ve 37 sıra birden geriledi Maillot Jaune mücadelesinde.Özetle Jumba-Visma için 5. Etap gerçekten kırıcı ve kabus gibiydi.

 

Gelelim bugünkü etaba:

Arenberg ormanından öteye bir adım atınca Belçikaya varıyoruz: Binche -> Longwy arasında pedallanacak 6. Etap 220 km uzunluğunda.Ardenler Ormanının kıyısından köşesinden eski bir çelik fabrikası kasabası Longwy de sona erecek etabın profili dün yorulan pelotonu dinlendirecek şekilde: Hafif çıkışlı bol düzlüklü ve Şengen Vizesine son derece uygun: Belçika, Fransa, Lüksemburg postasına hoş geldiniz!

 

Dalgalanıp duruan profildeki 6. Etabın sonunda tükenmemiş bacaklar son bir 2 km’de zafer için saçma eğimli kısa ama patlayıcı bir yokuşa karşı mücadele edecekler. Etabın sele üzeri dinlenme bu son yokuş dışında pek bir numarası yok: Dinlenmek isteyen peloton etabı kaçışa bırakabilir ama zafer orucunun iftarını Lonqwy yalancı yokuşunda açmak isyen hevesliler yar etmeyebilir; özellikle de Jumbo-Visma takımının dünkü zaman kaybı ve Roglicin oyundan düşeyazması sonrası Pogocar, 2017 yılında Bora forması ile ilk zaferine burada pedallayan Sagan olağan iki şüpheli.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.