#TdF2022 15. Etap: Rodez > Carcassonne, 202 km

Kağıt üzerinde kaçışa gidecek dediğimiz etap olaylı başladı kaçışın mutlu sona ulaşmasıyla bitti: Mende havalimanında sona eren 14. Etabın sonunda “kaçtım, silkelendim, yakaladım ve yine kaçtım, karşı atak yaptım ama bu sefer takip edildim de geçildim, “vurun ulan vurun, vurun ben kolay ölmem” dedim ve geçtim, geride bıraktım, silkeledim ve zafer benim adım” diyen 2017 yılından beri Le Tour etap zaferi orucu tutan Michael Matthews!

BikeExchange-Jayco takımının 31 yaşındaki Avustralyalı pedalı kaç gündür kovaladığı etap zaferine Mende kentinde sona eren 14. Etabın sonunda uzanırken yürek hoplattı desek yeridir; zira kaç gündür kovalayan, kaçan ama tamamına erdiremeyen, zafer ile baş yastığı denkleştiremeyen 2017 yılının Yeşil Mayo şampiyonu Matthews adeta yeniden doğdu!

Son 1 km

 

Kaçış kazanır dediğimiz etabın oyun bozanı tek başına Tadej Pogocar oldu! Kabus gibi geçen ilk 50 km’de Pogocarın taktiği tutsa idi bugün Vingegaard kan kaybetmi olacaktı: Bir anda pelotonun önüne gelip tempo yapınca Jumbo-Visma bir anda neye uğradığı şaşırdı ve ortalarda takılan Sarı Mayo fişekleyip kendisini cevap verince Vingegaard sürüden ayrı düşen kuzu misali neredeyse yalınıyordu ki Wout van Aert yardımına geldi… Cılız kaçışa sürekli katılanlar olurken böylesi bir atak temponun yükselmesi e kaçışında yutulmasına yol açtı derken kalan Jumbo-Vismalılar gelip de set çekince peloton önüne INEOS Granadiers desteğiyle silkelenen Roglic ve diğer takım arkadaşları pelotona yetiştiler ve etabı kaçışa hediye ettiler.

Ortalık durulunca oluşan 23 kişilik kaçış grubu içindeki kardeşlik bitime 53 km kala Matthews tarafından bozuldu ve silkelene silkelene kaçış hepi topu 3 kişi kaldı, kendileri takip grubu oldu. Kaç gündür Matthews gibi sürekli kaçışa girip etap zaferi kovalayan Luis Leon Sanchezin de dail olduğu lider üçlü günün son tırmanışınabitişe 4,5 km kala, Côte de la Croix Neuve Montée Jalabert başladı ancak 1 km geride kalmışken Matthews karşı atak yapıp liderliği aldı ve pedalladı, ta ki peşine Alberto Bettiol takılana dek!

Bettiol görüş alanına girdiği gibi istasyon dahi yapmadan eğimin sertleştiği noktada, %11, geçip gitti ve tutunmaya çalışan Matthews geride kaldı. Bettiol arayı açıyor gibi görünse de bacakalrında hâlâ güç kalmış olmalı ki 2km kapısı geride kalır kalmaz pedallara yüklenen Matthews yakalayıp geçti Bettiolü ve yokuş bitip de düze, havalimanı yoluna girince zafere doğru büyük bir esriklik içinde pedalladı!

Etabın öne çıkan anları

Matthews etabı btirip otele doğru yola çıkacakken, tam 12:34 dakika sonra bitiş çizgisinden geçen Beyaz mayo Tadej Pogocar ve Sarı Mayo Jonas Vingegaard ikilisi adeta yapışık ikiz gibi birlikt pedalladı; dahası Pogocar tempo yaptı, atak çekti yalnız başına kalan Vingegardı silkelemek için ama başarılı olamadı… Vingegaard tempoyu Pogacarı belirlemesine izin, ataklarına da sakince cevap vererek Sarı Mayayo korumasını bildi.

 

Sıralı tam liste

 

Gelelim bugünkü etaba…

Massif Centralden usulca Pirenelere doğru iniyoruz anakaranın güneydoğusundan tam da güneyine doğru yol almaktayız… Dİnlenme gününden önceki sele üzeri aktif dinlenme etabımız 202,5 km uzunluğunda. Rodez kentinden başlayan 15. Etap 202,5 km sonunda Orta Çağdan günümüze adeta bir çivisi, damdaki kiremiti, dükkan önü kaldırım taşı bile değişmemiş gibi duran hepi topu 50000 kişilik nüfusuyla turizm geliri ile ayakta kalan Carcassonne kasabasında sona erecek.

Dağların eteklerinden dolana dolana pedallanacak etabın dalgalı bir profili var, hepi topu Cat3 sınıfı iki tırmanışın yer aldığı 15. etap sprinter pedallar için kaçışa bırakılmayacak kadar değerli zira yüzümüzü İspanya ile doğal sınırı çizen Pireneler Sıra Dağlarına dönmüşken sprint etapları altın kadar kıymetli! 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.