#TdF2022 16. Etap: Carcassonne > Foix, 178,5 km

Uzun ve sıcak bir 202 km sonunda Carcassonne kale şehrinde sona eren 15. Etapta bitiş çizgisinde başa baş bir Sprint mücadelesi sonunda adını zafere yazdıran isim Jasper Philipsen!

 

Alpecin-Deceuninck takımının 24 yaşındaki Belçikalı pedalı bu galibiyetle birlikte üç büyük turun ikisinde, Le Tour ve La Vuelta, etap kazanan isimlerini arasına katıldı; seneye de bir Giro zaferi ile üçler kulübüne girer bu hızla!

Son 1 km

 

Kaçışın istenen kalitede bir türlü oluşamadığı etapta Roglic yarışa hiç başlamayarak Le Tour’dan çekildi; kendi ifadesiyle 14 etap boyunca takımına sarı ve yeşil mayolar konusunda verebildiği desteği verdiğini ve kalan etaplarda mayo liderlerinin üzerlerine düşeni yapacaklarına inandığını söyledi.

Jumbo-Vismanın takım olarak yine yıkanmadığı bir gün oldu… İlkim değişikliği protestosu yüzünden kapanan yolda peloton kaza yapınca Vingegaardın dağ domestiklerinden Steven Kruijswijk da kazaya karıştı ve köprücük kemiği kırılıp yarışı bıraktı…

Etabın öne çıkan anları

 

Öte yandan takım arabaları olsun, motorlar olsun, yol kenarındaki takım görevlilerinden alınan mataraların tamamı 40°C dereceyi geçen sıcaklık yüzünden serinlemek adına sıkılabilecek her yere sıkıldı, domestikler çeşme güzeli misali bol bol su taşıyıp durdular.

Kaçış yakalanınca sprinte iddialılarla birlikte genel klasmanda girdi, ortalık şenlendi: Wout van Aert, Mads Pedersen, Peter Sagan, Dylan Groenewegwn gibi isimlerle mücadele eden Jasper Philipsen kariyerinin ilk Le Tour zaferine uzandı.

Sıralı tam liste


Dinlenme günü sonrasında Alpler ve Massif Central Bölgesi geride kalırken yolumuzu güneye, daha da güneye Oksitanya Bölgesine, İspanya ve Fransa arasında doğal sınırı oluşturan Pireneler Dağlarına doğru çeviriyoruz. Ama önce bir bacakları açma gerdirme etabı var karşımızda; hoş, genelde dinlenme günü sonrası kolay profilde bir etap çıkar ve peloton sele üzerinde dinlenmeye devam eder ama bugün öyle bir gün değil!

Kaleden kaleye şahin değil peloton uçuruyoruz bugün! Philipsenin zafere imza attığı Carcassone kalesel kentinden yola çıkıp bir hayli tırmanışlı, burası Pireneler ne yana baksan en az 1000 metre yüksekliğinde dağlar yüceliyor asumana doğru, bir profilde ilerleyek kalesiyle meşhur bir başka komün, Foix kentine dorğu pedallıyoruz. 178,5 km uzunluğundaki etap plato ve ovalar deryası Massif Cental geride kalıp da Oksitanya Bölgesine girer girmez yalçın kayalar, yüce dağlarla selamlayacak pelotonu.

TDF202 16. Etap profili: Kaçışa yaz beni sarı mayoda tut beni!

 

İlk 100 km için sele üzeri dinlenme diyebiliriz… 112 km’de eteklerine varılacak Cat 1 sınıfı Port de Lers dağ geçidi 11 km uzunluğunda ve sıcakılıkla birleşince kırıcı olabşilecek bir %7 eğime sahip. Zirvesinden 1517 mt rakımdan geçilecek geçidin eteklerine doğru uzun bir iniş var; burada bir şeyler beklenebilir, zira iniş sonrası yapılacak bir öncül atak gücü ve iradesi yerinde olan pedalın Mur de Pegure aşıp zafere uzanmasını sağlayabilir… 1375 mt rakımdaki Mur de Pegure 9,3 km uzunluğunda ve tırmanışın ortalama eğimi %8 civarında ama sonrasında Foix kalesine dek 27 km uzunluğunda bir iniş ve bitiş düzlüğü var. Çık-in-çık-in ve zafer profilindeki son 50 km gerçekten her türlü kaçışa uygun!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.