#TdF2022 18. Etap: Lourdes > Hautacam, 143,2 km

Peyragudes zirvesindeki yüksek irtifa havalimanının pistine çizilmiş bitiş çizgisinden ölümcül %16 eğime karşı gelip zafere adını yazdıran isim Tadej Pogocar!

Alkış ve şapkayı sadece Pogacar değil başta ser verip sır vermez yiğit takım arkadaşı Brandon McNulty ve savunmada kalıp Sarı Mayosunu her türlü saldırıya karşı koruyan üzerine atak yapıp gücünü gösterek Jonas Vİngegaard sonuna dek hak etti! Ama yinelemek hakkını teslim etmek demek: Lokomotif gibiydin be Brandon MacNulty!

Son 1 km

 

İlk 50 km’si kaçışın bir türlü oluşamadığı 129.7 km uzunluğundaki Pirenelerin kalbine doğru pedalladığımız 17. Etapta genel klasman iddiası kalmayan kaldıysa bile farkı kapatmaya çalışan ne kadar isim varsa Rigoberto Uran Urandan tut 2017 yılında burada zafere uzanan Romain Bardet, yşne aynı sene ertesi etabı kazanan Thibaut Pinot, hepsi kaçtı, hepsi denedi ama hepi topu dört kişi kalmış UAE Emirates takımının iki domestiği önce Mikkel Bjerg, son iki tırmanışta ise Brandon McNulty herkesi ama herkesi silkeledi ve kala kala elit peloton namına sadece üç kişi kaldı: McNulty, Pogocar ve izole Sarı Mayo Vingegaard!

Genç Amerikalı pedal McNulty öyle bir yüksek tmepo tutturdu ki Col de Val Louron-Azet dağ geçidinde Jumbo-Vismadan bir Velominatinin pedalı kalmadı, son kalan Sep Kuss ise ya tutunamadı ya da yarına saklamak için kendisini saldı…

Etabın öne çıkan anları

İzole olan Sarı Mayoya karşı atağını yap, saldır kuralını ne zaman uygulayacak diye beklerken domestiği emrinde Pogocar ne yazık ki Col de Val Louron-Azet geçidinin son metrelerinde atak çekti çekmesine ama izole Vingegaard elektrikçi bandı gibi yapışıp peşine atağı nötralize edince inişe başlayan ikiliyi McNulty de yakalayınca bu üçlü son tırmanışın Peyragudes eteklerine birlikte vardı.

Tırmanış boyunca önde çalışıp ikiliyiş çeken McNulty hiç olmazsa etabı alsın istesek de Pogacar atağını yine Peyragudes zirvesine konuşlu yüksek irtifa havaalanının son 300 metresinde atağını yapıp zafere uzandı. Günün kazananı etapsal olarak Pogocar olsa da Vingegaard aynı takımdan biri lider diğeri domestiğini tüm etap boyunca adeta istasyon gibi kullandı, günü kazançlı bitirdi.

 

Sıralı tam liste

 

Gelelim bugünkü etaba

Dünkü etabın bir 14 km daha uzunu karşımızda… Yüce dağlara sırt vermiş Lourdes kasabasından başlayan 18. etap 2014 yılında Messina Camgözü Vincenzo Nibalinin sırtında Sarı Mayo ile tüm pelotonu silkeleyip zaferini taçlandırdığı Hautacam zirvesine uzanan 143,2 km uzunluğunda.

Pirenelerdeki adam akıllı son gün. Tıpkı dünkü etap gibi ilk 58 km boyunca ardımızda yüce dağlar var diyen  Lourdes düzlüklerinden, ovaları aşa aşa Col d’Aubisque eteklerine doğru pedallayacak peloton: Jumbo-Visma kaçışa izin vermek isteyecek, UAE Emirates takımı da dünkü gibi kontrolü ele almak isteyecektir. INEOS Granadiers mi? Geraint Thomas kendi tempoasunda aşar elbet dağları kavuşur podyumun üçüncü basamağına… HC sınıfı bir tırmanış olan ortalama %7 eğime sahip Col d’Aubisque dağ geçidi bayağı uzun 16,4 km; inişine kalmaz peloton pul pul dökülür. Tam düze indik denilen anda 26 km sonra günün bir diğer zirvesi yükselecek büklüm büklüm baş döndüren virajları ve el insaf eğimiyle: 10,3 km de %8! Nefessiz, ara düzlük olmadan sürekli bir yükselişin ardından çilenin biteceğininden emin bir esriklik içinde menünün son tırmanışı profile girecek: Ayağa kalkın a dostlar!

129. km’de eteklerine yüz sürülecek günün son tırmanışı Hautacam 13,6 km uzunluğunda. Ortalama eğimi %8 civarındaki tırmanışın bitiş çizgisine ev sahipliği yaptığı noktada rakım 1580 metre! Başlar başlamaz gün boyunca yanan bacaklar tırmanışın tam ortasında başlayan başlayıp 4 km boyunca devam edecek eğimin %10 olduğu bölümde Anka Kuşu misali tutuşacak; burada yapılacak bir atak 2200 metre sürecek ve çalışnabilecek tüm saniyelerin önemi büyük, önümüzdeki bireysel zamana karşı etabı düşünülürse… Tadej Pogacar geriye kalan üç domestiği Hirschi, McNulty ve Bjerg ile birlikte dün yaptığı gibi bugün de Sarı mayo Jonas Vingegaardı izole etmeye çalışacaktır; ancak Jumbo-Visma akıllandıysa Jonas etrafında etten duvar örecektir. Takımın iki sene önceki gibi son etapta Sarı Mayoyu kaybetmeye hiç niyeti yok!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.