#giro106 14. Etap: Sierre → Cassano Magnago, 194 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Olumsuz hava koşulları, çığ düşme tehlikesi ve dağın, Gran San Bernardo, öte yüzünde inişte yaşanabilecek olumsuzluklar yüzünden kısala kısala 208 km’den 75 km’ye dek düşen Cima Coppi etabında zaferin adı Einer Rubio!

Giro d’Italia 2023, 13. Etabı kazanan Rubionun ilk büyük tur zaferi!

Ultimo Kilometro

 

İtalyadan İsviçreye, Croix Coeur dağ geçidinin eteklerine otobüsle taşınan peloton doğrudan tırmanışa başladı… Maglia Azzurra isteklisi Thibaut Pinot etap başlar başlamaz ok gibi fırlayıp liderliği ele aldı… Favoriler ve domestiklerinden oluşan elit peloton ise Croix Coeur inişinde, kar duvarlarının erimesiyle ıslanan, yer yer çöken ve parçalanan yolda kazasız belasız inmeyi daha da önemli sayıp etabı kaçışa bıraktı.

Ne inişte ne çıkışta herhangi bir atak, aksiyon göremediğimiz favoriler grubu kendi içlerinde etabı nötralize edince bize de öndeki üçlü için heyecanlanmak kaldı.

Gerek Croix Coeur sonrası inilen vadide, gerekse günün son tırmanışı Crans-Montana da Thibaut Pinot sazı eline aldı desek yalan olmaz, zira kendisine kene gibi yapışan kaçıştan kalan çiğ yüksek irtifa ile beslenip de gelmiş Einer Rubio (Movistar) ve Alexander Cepeda (EF Education – EasyPost) ikilisini bir türlü silkeleyemedi; hem de neredeyse hem de her 1 km’de bir atak yapmasına karşın. Baktı ki Cepeda çalışmıyor, ben kazanamazsam sen de kazanamayacaksın dedi ve çalışmayı bıraktı.

Sn 1 km içinde Cepeda sprinti açıp Pinot takip etse de bu ikilinin it dalaşına hiç bulaşmayan, silkelense bile temposunu koruyup yakalayan Einer Rubio, geriden gelip zafere uzanmasını bildi. Movistar takımının 25 yaşındaki genç Kolombiyalısı böylece kariyerinin ilk büyük tur zaferini elde etti.

Etabın kazananı Rubio, nefret edileni Cepeda olurken, varını yoğunu ortaya koyan Thibaut Pinot etabı kazanamayınca kalbini bıraktığı ağlaya ağlaya bitiş çizgisinde…

Sıralı tam liste

 

Genel klasmanda ise bir değişiklik yok; en önde it dalaşı yaşanırken Damiano Caruso bir atak denemesi yapsa da anında yakalandı ve favoriler kafalarında nötralize ettikleri etabı yerlerini koruyarak tamamladı.

 

Bugünkü etaba gelirsek…

Dün yorulan bacaklar bugün dinlenmiş olacaktır. Sierre → Cassano Magnago arasında pedallanacak, İsviçreden Çizmeye geri döndüğümüz 14. Etap 194 km uzunluğunda.

Etabın İsviçreden çıkıldığı anında yine bir doğal sınır kapısı aşılacak: Etabın ilk 49 km’si düz, 600 mt rakımdan başlayan Simplonpass dağ geçidi 2002 mt rakıma konuşlu… 20 km uzunluğundaki dağ geçidine uzanan büklüm büklüm ve karla kaplı tırmanışın ortalama eğimi %6,6 olup İtalyaya girildiği an değişen ismiyle Passo del Sempione inişi daha zorlayıcı olacak.

Her inişin bir de düzü vardır sözünün ispatı olarak buradan sonrası bitiş çizgisi kasabası Cassano Magnagoya dek düz bir profilde seyrediyor; pelotonun tepkisine göre etap ya kaşışa gider ya da dağlardan önce son çıkış niyetine toplu sprint mücadelesine.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.