Giro102 16. Etap: Lovere → Ponte di Legno, 194km

Kan, ter, gözyaşı ve zafer… Bisiklet spor ve kültürünü tanımlayan bu dörtlü kağıt üzerinde kolay lokma görünen dünkü etabı şenlendirdi! Zaferle taçlandırılan uzun soluklu bir kaçış, zamansız silkeleyici ataklar, yetmez ama yeniden atak, karşı atak ve ok gibi fırlayıp ortalığı sakinleştiren domestik çabaları, tırmanış neyse de peşinden gelen deli dehşet büklüm büklüm, kıvrım kıvrım, arşın arşın inişler, kazalar, mekanik sorunlar ve Maglia Rosa uğruna patlayan ciğerler…

 

Etabın geniş özeti

 

Etapta Neler Oldu?

Şu ikilinin heykeli dikilmeli kendilerini aç kurtlara yem etmedikleri için: Dario Cataldo (İtalya, Astana Pro Team) ve Mattia Cattaneo (İtalyan, Androni Giocattoli – Sidermec) 232km uzunluğundaki etapta kaçışını yap ve 200km boyunca sürdür, bitiş çizgisine gelirken ardına baktığında favoriler 11 saniye ardında olsun ve aradığın asil gücü bacaklarında hissedip sprinti atıp… Zaferin adı Astana takımının zafere gerçekten aç, 2012 yılından beri, İtalyan pedalı Dario Cataldo!

Kağıt üzerinde 160km düzlük, kalan 80km ise sıkıştırılmış tırmanışlar bütünü… Etap kaçışın, belli profilden ama böylesi uzun soluklu bir kaçışın zaferle taçlandıracağını hiç düşünmemiştik. Tebrikler Dario Cataldo!

 

Günün ikinci kaçağı Mattia Cattaneo ise alkışı hak ediyor mekanik sorun yaşamasına karşın mücadeleyi bırakmayıp kendisini bekleyen etap yoldaşı Cataldoya yeniden katılıp kaçışı sürdürdüğü için. Bisiklet, sizin böylesine küçük jestlerinizle çok daha güzel!

Como fatihleri… Günün iki kişilik dev kadrosu: Dario Cataldo ve Mattia Cattaneo

Dinlenme günü geride kalsa da 15. etabın kaybedeni Roglič oldu: Favoriler grubundayken yaşadığı teknik sorun yüzünden bisiklet değiştiren Roglič, Civiglio inişinde yanlış adamın, Nibalinin, tekerinde inerken viraj izini kaçırınca kendini bariyerlerde buldu, çabuk toprlasa da bu kendisine 40 saniyeye mal oldu. Carapaz ise Nibalinin, Yatesin her türlü atağını tek başına karşılasa da genel klasmanda ne kopartırsam kârdır mantığıyla gayet saldırgan pedallayan Yatese engel olamadı. Maglia Rosa hâlâ Carapazın sırtında.

 

Gelelim kraliçe etaba

Giro102 Cima Coppi etabı ilk profili bu şekildeydi, ta ki karlı dağlar geçit vermeyene dek.

Bu seneki kraliçe etabın Cima Coppisi olarak yıkıcı ve de kırıcı uluların ulusu Passo di Gavianın yer alması planlanıyordu ki yoğun kar yağışı, yolları bembeyaz bir masa örtüsü misali örten kar blokları, soğuk derken Gavia etaptan çıkartıldı; Passo del Mortirolo dağ geçidi ile etap tamamlanmış olacak.

Güncel profil ise 

Giro102 16. Etabın güncel profili…

Lovere → Ponte di Legno arasında pedallanacak yeni profilindeki 16. etaba benzer bir rota Alberto Contadorun şampiyon olduğu savunma ağırlıklı sene pedallanmış, akıllarda kalan sahne ise Contadorun Astana ve Katusha takımlarından oluşan Rus Voltranına karşı tek başına Maglia Rosayı savunması olmuştu. Hem de ne savunma: Tek başına Pelotona karşı mücadele eden Contador geçiş noktası 1868mt rakıma konuşlu 12km uzunluğundaki Mortirolo geçidinin her metresinde topuktan dize dek %11 olan eğimini ayakta tırmanmıştı, ta ki Maglia Rosa avcısı Fabio Aru ve Mikel Landa ikilisini yakalayana dek.

Atanamamış Cima Coppi: Passo di Mortirolo

Cima Coppisiz kraliçe etabımızın profili bir hayli dalgalı, sonu tırmanışla bitiyor görünse de yalancı bir düzlük uzanıyor bitiş çizgisine. Como ve Bormio arasındaki Passo del Presolana, Croce di Salven, Cevo, Aprica geçitleri kaçış ve dağların kralı mayosu için ataklara konu olurken dananın kuyruğunu kopartacak atak Passo di Mortirolonun (Montagna Pantani) cayır cayır yandığı, yolun daraldığı son kilometrelerde gelecek. Buraları çok seven Nibali tıpkı kendisine 99. Giro da şampiyonluk getiren Cima Coppi, 19. Etapta İtalya ve Fransa arasındaki doğal sınır Colle dell’Angelo inişinde yaptığı Risoul kentinde zafere uzandığı atağın bir benzerini yapabilir.

Montagna Pantani Anıtı

12km inişin sonunda Ponte di Legno komününe uzanan 13km uzunluğunda yalancı bir düzlük var bitiş çizgisiyle taçlanan. 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.