#TdF2023 6. Etap: Tarbes > Cauterets-Cambasque, 144,9 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Pirenelerin kalibne doğru pedallanan 5. etabın sonunda Laruns komününde zafere kaçan isim Jai Hindley!

Tour de France 2023 5. Etap zaferi ile birlikte Maiilot Jaune da Jai Hindleyin! Bu zaferle birlikte Hindley Giro ve Le Tour da etap kazanmanın yanı sıra liderlik mayosunu da sırtına geçirdi. Tek eksik La Vuelta!

La Flamme Rouge

 

BORA – hansgrohe takımının 27 yaşındaki Avustralyalı pedalı günün orjinal kaçış grubundan geriye kalan tek isimdi. Gariplikte burada zaten! Giro d’Italia 2020’de ikinci, 2023’de Maglia Rosaya uzanıp şampiyon olan Jai Hindleyin kaçışa girmesi ne izin vermek Primoz Roglicin kaçışa girmesine izin vermekle aynı; zira Hindley %100 olağan bir şüpheli, üstelik takım arkadaşı süper domestik Emanuel Buchmann ile birlikte.

Col de Marie Blanque zirvesinde Maillot Jaune için son atak!

 

Uzun süredir bir genel klasman favorisinin solo kaçış değil, etap başında kaçış grubuna girip de etapla birlikte liderlik mayosunu kazanmasını görmemiştik. Jai Hindley 116 km boyunca kaçıp, bu çabasını hem etap zaferiyle hem de Sarı Mayoyu sırtına geçirmesiyle taçlandırdı!

Zorlu geçecek bugün ve yarın için pelotondan kimsenin tempoyu belirlemek istememesi üzerine tüm tempo ve kaçışın oluşup oluşmama kararının verilmesi UAE Team Emirates takımına kaldı. Temponun yüksek tutulmaması devasa bir kaçış grubunun oluşmasına yol açarken kimsenin görmediği ya da ihtmal vermediği ise 2022 Giro şampiyonu Jai Hindleyin de kaçışa süper domestiği Emanuel Buchmann ile girmesiydi.

Takip grubu değil adeta bir mini peloton!

Günün ve bu senenin ilk HC sınıfı tırmanışı Col du Soudet favorilerden ibaret peloton için olaysız geçerken kaçış ve takip için aynı şeyi söylemek mümkün değildi. Kaçış ve pelton arasındaki farkın bir ara 4 dakikaya dek çıkması tek bir pedala, jai Hindleye yararken ne olduysa UAE Team Emirates uyandı ve geç de olsa tempo yükseltmeye farkı azaltmaya başladılar.

Wout van Aert ve Julian Alaphilippe Col de Marie Blanque tırmanışına dek kaçış ve takibi çok iyi idare etse de takip grubu iyi tırmanışçılardan oluşunca yakalanmaları bir oldu. Wout van Aert kendisini takımı Jumbo-Visma için ara istasyon niyetine geriye bırakır, Sepp Kuss temposuyla Sarı Mayo ve Pelotonun kalanı yükselen tempoya pedal uydurmaya çalışırken ortalık karıştı: Kaçış içinden Jai Hindley namluya kuruşunu sürüp atak yaparken bunun haberini alan Jonas Vingegaard daha da kendisini Tadej Pogacara çapalamanın anlamsızlığını karşı atakla ifade ediyordu. Vingegaardın atağına anında cevap vermeye çalışsa da temposuna pedal uyduramayan Pogacar geride kaldı.

 

Etabın öne çıkan anları

 

Jai Hindley tek başına etap zaferiyle birlikte sarı mayoya pedallarken Jonas Vingegaard da inişte kaçıştan geriye kalan Guilio Ciccone, Emanuel Buchmann ve Felix Gall ile buluştu. Ben mayoyu siz etabı alın, gelin çalışalım dese de bu üçlüye, kimse çalışmak istemedi Vingegaardın arkasında: Mayoyu istiyorsan geç öne dediler kendisine ve Vingegaard dağ geçidinde yaktığı fişeğin ateşini sürdürmek için kalan 20 km boyunca diğer üçünü bitiş çzigisine dek çeke çeke tek başına zamana karşı modunda pedalladı.

Jonas Vingegaard, takip atağını yaparken herkesi silkeledi silkelemesine ama inişte kimse kendisiyle çalışmayınca kendi silkelendi.

 

Üçlüyü taşıdığı gibi bonus saniyeler kendisine yar olmadı. Günün kaybedeni Tadej Pogacar olurken gözden düşeni de INEOS Grenadiers takımının Kolombiyalı pedalı Giro ve Le Tour çifte şampiynu Egan Bernal oldu.

 

Jai Hindley Maiilot Jaune sırtına geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. 2022 Giro, 2023 Le Tour derken 2024 la Vuelta?

Yeşil ve Beyaz mayo dışında iki mayo sırt değiştirdi: Adam Yates emaneti takım arkadaşı yerine Jai Hindleye teslim ederken, dağların kralı mayosu yine sırt değiştirdi: yarın mayoyu AG2R Citroen takımından Felix Gall giyecek.

 

Sıralı tam liste

 

 

Bugünkü etaba gelirsek…

Bu senin ilk zirve bitişine sahip 6. Etap bir hayli çetin: Cauterets-Cambasque zirvesinde sona eren etap 144,9 km uzunluğunda, 100 metre daha yuvarlamıyoruz, o 100 metrede sarı mayo bile değişebilir, o derece sert bir zirve bekliyor favorileri!

Tour de France 2023, 6. Etap Profili: Sıkı bir peroformansa sahne olacak gibi.

 

144,9 km uzunluğundaki etabın ilk yarısı günün ikinci tırmanışı Cat 1 sınıfı Col d’Aspin zirvesine hazırlık gibi. Zirvesinden etabın 68,1. km’sinde geçilecek Col d’Aspin 1490 mt rakımda olsa da neredeyse yarısını tempolu bir şekilde aşıp da gelmiş olacak peloton. Peşinden sıkı bir vadi inişi ve ara vermeksizin Col du Tourmalet!

 

Tour de France 2023, 6. Etapla birlikte yılın ikinci HC sınıfı tırmanışı karşımızda: Col du Tourmalet

 

Bu seneki Tur da ikinci HC sınıfı tırmanış efsanevi Col du Tourmalet, genel de ikinci hafta görünse de bu sene Le Tour alışılmışın dışında bir zorlukta başladığı için şaşırmıyoruz. 2115 mt rakımdan pelotonu selemlayan Pirenelerin incisi Tourmalet zirvesine uzanan dağ geçidi yolu 17,2 km ve ortalama eğimi %7,3! İlk 5 km için yönetilebilir bir acı eşiği sunan Tourmaletin ikinci kısmı acıyı kabullenmek şeklinde: %8. Son 7 km ise adeta acılara tutunarak pedallanacak: Çift basmaklı eğim atakları göreceğimiz bir yer değil; zira etabın bitmesine daha çok var.

Zirveden sonrası serbest düşüş ve Gave de Gavarnie nehrinin yüzyıllar boyunca oyarak akıp vadi haline getirdiği yatağı boyunca pedallayıp bitiş çizgisine de ev sahipliği yapan Cauterets-Cambasque dağının eteklerine varacağız.

 

 

16 km uzunluğundaki Cauterets-Cambasque geçidinin zirvesi 1355 mt rakıma konuşlu. %5,4 ortalama eğime sahip tırmanışın bu kadar masum görünmesinin nedeni ilk 11 km boyunca yalancı düzlük ve plato geçişlerini olması ki, La Ferme Basque köyü göründüğü anda kalan 5 km’nin yarısının eğimi %10! Sonrası zafer ve göz yaşı!

5. Etabın başında ovalardan Pirenelere doğru ilerlerken kaçışa izin vermeyen peloton bir anda Woıt van Aertin ele başlığı yaptı ufak kaçışa göz yumunda gerisi çorap söküğü misali geldi… Oluşan devasa kaçış grubu içinde olağan bir şüpheli vardı: 2022 Giro d’Italia şampiyonu Jai Hindley. 116 km sren kaçışı etap zaferi ve Maillot Jaune ile taçlandırdı.

 

Dünkü etaba benzer bir profilde pedallansa da zirve bitişi ile farklı bir senaryoya gebe 6. Etap. Neredeyse 43 km içinde Col d’Aspin ve Col du Tourmalet ikilisi tırmanılıp inilecek, 4000 metre üzerinde bir irtifa kazanımı sadece bu ikiliden. Daha, etabın sonu var ki, son 5 km cidden kırıcı olacak; hel ki dünkü etapta gövde gösterisi yapılmış, bacaklar yorgunken.

Yine de hatırlatalım: Etabın sonunda 10, 8 ve 6 saniye zaman bonusları var; dün jai Hindley ile gördük ki bayağı bir verimli fark yaratıyor bonusları almak ve daha ilk etaplarda bunlara saldırmak da Pogacardaki gibi yorgunluk.

 

5. Etabın son tırmanışı Col de Marie Blanque zirvesinde Jumbo-Visma treni kaçışın lideri Jai Hindleyi takip ederken tempoyu iyice yükseltti: Önce bu amaç uğruna kaçış grubuna giren Wout van Aert, peşinden de Sepp Kuss temposu elit tırmanışçılar ve favoriler grubuna ağır geldi. Son darbeyi indiren isim Jonas Vingegaard olurken, Pogacar ve Sarı Mayo Adam yates takip edemedi bile.

 

Vingegaard, dün Pogacarı test etmek ve devamında silkelemek için kurşunları sıksa da devamında Hindleyi yakalamak için kimsenin kendisi ile çalışmamasından tek başına zamana karşı pedalladı ve ne yakalayabildi ne de bonus saniyeleri alabildi. Hindley, Vingegaard ve  Pogacar dün hem bireysel hem de takım olarak bayağı yorulsalar da bugün Col du Tourmalet tırmanışında ve devamında değil de Cauterets-Cambasque zirvesinde, eğimin %10-12 aarasında gidip geldiği anlarda ataklar göreceğiz. Çünkü zirvenin ucunda sarı tutku var!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.