#TdF2023 11. Etap: Clermont-Ferrand > Moulins, 179,8 km

Dünkü etapta neler oldu?

Başından sonuna temponun bir an olsun hiç düşmediği 10. Etabın sonunda zaferin adı Pello Bilbao!

 

La Flamme Rouge

 

Tam 100 etapdır Le Tour da zafer yüzü göremeyen İspanyol pedalların lanetini kıran Bahrain – Victorious takmının 33 yaşındaki pedalı Pello Bilbalo, zaferini tabii ki, geçen ay kaybettiği takım arkadaşı Gino Madere adadı. Bu zaferle birlikte Bilbao, genel klasmanda 11. sırada başladığı günü 5. sırada bitirdi.

Başlar başlamaz Cat3 sınıfı bir tırmanışla açılan etabın temposu o kadar yüksekti ki, bir ara Vingegaard ve Pogacar bile kaçışa girecekti neredeyse. 110 km oluşabilen kaçış grubuna peloton izin verse de sürekli aradaki farkı 2 dakikanın biraz üzerinde tutarak kaçışı dizginledi.

Kaçış içinde genel klasman favorisi iki ismin, Pello Bilbao ve Ben O’Connor yer alması farkın sabit tutulmasında etkendi.

 

86 km kalan EF Education – Easypost takımının Kolombiyalısı Esteban Chaves atak yapıp liderliği ele geçirse de pelotonun ayrı takibin ayrı temposuyla 10 km sonra yakalandı.

55 km kala bu kez kaçış grubu içinden İsrael – Premier Tech takımından Krists Neilands atak yapınca hem takip içinden, hem peloton içinden ayrı ayrı karşı ataklar yapılınca etabın temposu iyice yükseldi: Neilands zafer için kendini tüketirken, Jalian Alaphilippe takibini zafere çevirmek için; peloton içinden kopan Wout van Aert ve Mathieu van der Poel ikilisi de takibi yakalayıp şanslarını denemek için, pelotonun önüne gelen INEOS Grenadiers takımı da takip içindeki Pello Bilbaoyu tehlike olarak gördüklerinden, üzerine bir de çıplak tepelerden ve ovalardan geçtikçe yükselen sıcak hava eklenince tempo buhar kazanı misali fokurdadı.

 

Son 7 km

 

Van Aert ve van der Poel ikilisinin kaçışkarı kısa sürerken Krists Neilands uzun soluklu kaçışını son 3 km’ye dek sürdürebildi; peloton da sakinleşince Pello Bilbaonun temposuyla sıkı bir çalışmayla kendisini yakalandı ama grubu tutunmasını bildi.

1 km kala Intermarché – Circus – Wanty takımından Georg Zimmermann öne çıkıp sprint açsa da Pello Bilbao hem Gino, hem İspanyollar, hem kendi hem de takımı için çok istediği etap zaferine uzandı.

Etabın öne çıkan anları

 

Neredeyse üç dakika sonra bitiş çizgisinden geçen favoriler grubu günü sakin ve kayıpsız tamamlarken mayolarda herhangi bir değişiklik yok.

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etapa gelirsek…

Dünkü Roller Coaster etap geride kalırken açılışı dağlık kalan yarısı da sonsuz ovalar ve düzlükler manzaralarıyla bezeli, Allier Nehri kıyısında biten bir etap var karşımızda.

Clermont-Ferrand > Moulins kentleri arasında pedallanacak 11. Etap neredeyse 179,8 km uzunluğunda; yine yuvarlamak isterdim 180 km’ye ancak etabın sonu toplu sprint mücadelesine açık, fazladan 200 metre çok şeyi değiştirir.

 

Etabın profiline bakarsak ilk yarısı içine 3 adet Cat 4 sınıfı tırmanış yerleştirilse de kalan son 65 km düz diyebiliriz. Allier şehrinin merkezinde, aynı isimli nehrin kıyısında Muilins de sona eren etap sprinter pedallar için çizilmiş adeta.

Genel klasman favorilerinin sele üzerinde dinleneceği, tek gayelerinin son 3 km içine sorunsuz girmek için çabalayacaklar.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.