#TDF2023 2. Dinlenme Günü: Saint-Gervais Mont-Blanc

Mont-Blanc dağının gölgesinde, Le Tour ikinci dinlenme gününü geçiriyor. Ufuktaki etap Combloux zirvesine doğru pedallanacak bireysel yokuş zamana karşı!

Zorlu açılış etabıyla birlikte Bask Bölgesinden Pirenelere geçmiş, Massif Central bölgesinden Alplere uzandığımız etaplar boyunca genel klasman mücadelesinin iki takım ve liderlerinin, Jumbo-Visma – Jonas Vingegaard ve UAE Team Emirates – Tadej Pogacar eksenine cereyan etmesine şahit olduk.

 

İspanyollar için müthiş, Fransızlar için hüsran dolu bir hafta! Geride bıraktığımız 6 günde üç İspanyol pedal, Fransa Bisiklet Turunda son 100 etaptır kazanamamanın acısını çıkarttı: Pello Bilbao, Ion Izagirre ve Carlos Rodriguez! Sprinter pedalların Jasper Philipsenin ardından baka kaldığı, genel klasmanın belli olan ilk iki basamağı dışında yer kapma oyunlarının oynandığı ama birçok ismin de hayal kırıklığı yaşattığı bir hafta geride kaldı! Akla gelen ilk isimler David Gaudu, Jai Hindley, Romain Bardet, Mikel Landa ve bir ara 10. sıraya çıkan Thibaut Pinot!

 

İkinci Haftanın Kazananlarını Hızlıca Sıralayalım:

Ön özet: Sprint etabı dışında favorilerin kendilerini tehdit etmeyen isimlerin kaçışa katılmasın, kaçışın da fark atarak etaba pedallamasına izin verdiği bir hafta izledik. Öyle ki, kimi etaplarda peloton ile kaçış arasındaki fark 7 dakikaya dek çıktı! Resmen, bıraktık sizi, alın kazanın; bizim mücadelemiz son 3 km, hatta son 500 metre içinde dedi favoriler.

 

TDF2023 İkinci haftası, kaçış grupları için bayağı cömert davrandı bu sene: Büyük, küçük ve devasa kaçış grupları izledik, doğru yerde karşı atak yapıp kendisini kaçıştan kopartan isimler kazanmasını bildi: Bilbao, Izagirre, Kwiatkowski, Rodriguez ve Poels kazanan pedallar.

İnişli çıkışlı bir profile sahip 10. Etapta İspanyolların uzun süren zafer orucunu bozan İsim Bahrain-Victorious takımından Pello Bilbao olurken devrisi etapta sprinter pedallar kendilerine kalan sayılıe taplarda Jasper Philipseni geçmek için beyhude bir çabaya giriştiler.

12. Etata İspanyollar ve Cofidis takımı Ion Izagirre ile bir etap daha kazanırken Jura Dağlarına ulaştığımız 13. Etapta Michael Kwiatkowski Crand Colombier zirvesinde bu kez tek başına ikinci TDF zaferine imza atıyordu.

Güneşin kapılarına doğru pedallan zorlu 14. Etapta Carlos Rodriguez hem etap zaferine pedallıyor hem de genel klasmanda pedal pedal kendisini yuları taşıyordu ardına bakmadan.

15. Etap ise kuşkusuz herkesin sevindiği bir isim, yılların domestiği, mayo kazandırıcısı, bir peloton emekçisi Wout Poels hakedilmiş bir zafere pedallıyordu.

15. Etabın sağ kalan son kaçışı: Marc Soler ve Wout van Aert etabı kazanacak mı yoksa liderleri için istasyon görevi mi görecekler, etabı kazanmaları için takımdan onay çıkacak mı derken bu belirsizliği iyi sezen Wout Poels, zirveye uzanan yolda kalabalığın çılgın enerjisini kucaklayıp, Gino Maderin anısını ve kendi emeklerinin sonuçsuz kalmadığını göstericesine zafere pedalladı!

 

İkinci Haftanın Geniş Özeti

 

Yeşil Mayoda Jasper Philipsen, beyaz mayoda ise Tadej Pogacarın henüz bir rakibi yok; sürpriz olmazsa ikili Pariste podyumda. Dağların kralı mayosunda ise sadece dün biraz mücadele gördük: Nielson Powless, Maillot a Pois için fazla sönük ve biraz da bedavaya mayoyu sırtında taşıyor gibi: Zira, ne bir atak ne bir mayonun şanına yakışır savunma ve bir istek gördük kendisinde. 14. Etapta mayoyu Jonas Vingegaarda, 15. Etapta ise Giulio Cicconeye kaptırması da cabası!

Maillot Jaune, sarı tutku, Sarı Mayo mücadelesi tamamı ile iki isim etrafında pedallanıyor: İlk dört gün Adem Yatesin sırtındaki mayo, Laruns kentinde sona eren 5. Etabı Jai Hindleyin kazanmasıyla sırt değiştirmiş, Vingegaardın silkelediği Pogacar bir hayli fark yemişti mücadelede. Ama Pogacarın kazandığı devrisi etapta Vingegaard zayıf görünmüş, tam 24 saniye fark yemesine karşın sarı mayoyu sırtına geçmişti.

6. etaptan dinlenme gününe dek Jonas Vingegaard sarı mayoyu giyinse de Tadej Pogacarın mayoyu sırtına geçirme atak ve çabaları bir metre bile durmadı! Her etapta denedi Pogacar, gerekirse sonunda bonus saniyelerin olduğu etaplarda toplu sprint mücadelesine girmekten bile çekinmedi.

 

Pogacar, Puy de Dome zirvesinde sona eren 9. Etapta 8 saniye, 13. Etabın biriş çizgisi, Grand Colombier zirvesinde yine 8 saniye çalsa da Vingegaardan, 14. Etabın son tırmanışı Col de Jeux Plane zirvesinde Vingegaard, Morzinedeki bitiş çizgisinde de Pogacar önde geçerek yine yenişemediler… Ataklarla dolu mücadelede günün sonunda fark 10 saniyeydi sadece!

 

 

Saint-Gervais Mont-Blanc tırmanışının son 3 km’sinde ikili adeta gövde gösterisi yaptı! UAE Team Emirates Rafal Majka ve Adam Yates temposu kırılmaz denen Jumbo-Visma trenini büktü ve zirve yolunda sarı mayo Jonas Vingegaardı tamamı ile izole etti. Fiziken izole olsa da Vingegaard, mental açıdan sarı mayoyu savunacak güçte olduğunu gösterdi. Yokuş yukarı sprintlerde daima kuvvetli olan Pogacarın bitiş çizgisine yaklaşılan her metrede gerçekleştirdiği ataklara karşı cevap veren Vingegaard silkelenmediği gibi üstüne son 200 metre kala gücünü gösterip kendisi atak yapsa da ikili Mont-Blanc zirvesinde yenişemediler, kardeş kardeş etabı bitirdiler. İkili arasındaki fark hâlâ 10 saniye!

 

Mont-Blanc zirvesine metreler kala atak sırası bu sefer Sarı Mayo Jonas Vingegaardın!

 

Pariste podyumun üçüncü basamağına çıkmak için verilen mücadele gözlerden kaçmasın: Zira ilk iki belli! Sarı Mayoyu Vingegaarda devrettikten sonra üçüncü sıraya yerleşen Giro 2022 şampiyonu Jai Hindley, bir türlü tutunamadı: Ne bacaklarında güç, ne de takımından komple bir destek bulabildi ki, Pogacar, Vingagaardı her silkelemek için atak yaptığında ya da tam tersi, Jumbo-Visma treni tempoyu arttırdığında tutunmakta zorluk yaşadı. Cepten yeme durumu kendisini 14. Etaba kadar üçüncü sırada tutsa da Carlos Rodriguez 14. etabı kazanmakla birlikte 1 saniyeyle bile olsa kendisini üçüncü sıraya yerleştirdi!

Rodriguez, ikiliyi Mont-Blanc zirvesine 3 km kala yakalasa da Pogacarın atağına cevap veremedi ve geriye düştü. Oysa burada vereceği bir cevap, kendisinin yerini sağlamlaştıracaktı.

 

Üç UAE Team Emiratesli arasında yalnızlığın kutbunda pedallayan bir Sarı Mayo! Jonas Vingegaardın bu üçlü arasından zaman kaybetmeden kendisini kurtarması, Adem Yatesin podyumun üçüncü basamağını gözüne kestirmesindendir.

 

Herkesi şaşkına çeviren bir diğer olay ise Adam Yatesin 15. Etapta Mont-Blanc zirvesine 2,5 km kala lideri Pogacarı taşımak yerine vitesi yükselterek ikiliyi baş başa bırakmasıydı ki, gerçek etap sonu röportajlarda anlaşıldı: UAE Team Emirates takımı aynı gün hem sarı mayoyu hem de Yates için podyumu 3. basamağını hedeflemişti. İkisi de olmadı ancak takımın taktiği kısmen başarılı: Sarı Mayoda Vingegaard, üçüncülükte ise Carlos Rodriguez kalan günlerde rahat değil. Jai Hindley ise denklemden çoktan çıktı: Şimdilik beşinci sırada ama Jumbo-Visma takımının dağ keçisi Sepp Kuss bir çılgın etap sonrası beşinci sıraya teker atabilir.

 

Onboard Kameralardan İkinci Haftanın Kısa Özeti

Dinlenme günü sonrası pedallanacak bireysel zamana karşı etabının bitiş çizgisi, son 4 yıldır görmeye alıştığımız üzere zirveye çekilmiş: Cat 1 sınıfı bir tırmanış olan Combloux 6,4 km uzunluğunda ve 974 mt rakımda. İki kısımdan oluşan tırmanışı aslında dün koca peloton başına geleceklerden tabii ki haberdar bir şekilde indiler afiyetle; yarın da güle pedallaya çıkacaklar…

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.