#TdF2023 21. Etap: Saint-Quentin-en-Yvelines › Paris, 115.1 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Zorlu 20. etabın sonunda, Paristen önce sıkı bir Royal Sprint mücadelesi izledik: Zafere kısa mesafede patlayıcı yokuş sprintlerin kralı Tadej Pogacar uzanırken, Felix Gall günün kesinlikle kaybedeniydi.

Kariyerindeki 11. Le Tour etap zaferine pedallayan Pogacar, 16 ve 17. Etapların acısını unutmuş gibiydi.

 

La Flamme Rouge

 

Etabın henüz başında Petit Ballon d’Alsace inişinde tempoyu belirleyen INEOS Grenadiers takımından Carlos Rodriguez virajın dönüş noktasında ön teker hakimiyetini kaybedince yere düşmesi bir oldu, peşinden de Sepp Kuss!

 

 

Bu şekilde etaba devam eden Rodriguez ve Kuss ikilisine sele üzerine tıbbi destek sağlandı. Ciddi şekilde etkilenen Rodrigueze takımı destek verse de genel klasman sıralamasında yerini kaybeti. Al kanlara boyalıyım, yüreğimden yaralıyım diye diye tüm etabı pedallayan Rodriguez ve Kuss ikilisi bu sporun emekçilerine neden gladyatör denildiğinin kanlı örneğiydi!

 

 

133,5 km uzunluğundaki 20. Etabın içine sıkıştırılan 6 dağ geçidinin ilk dördünü, sağ baştan, açılışı Ballon d’Alsace, peşinden Col de la Croix de Moinats, devrisi Col de Grosse Pierre ve Col de la Schlucht kaçış grubuna liderlik eden sırtında Polka Dot Mayo ile Giulio Ciccone geçerek dağların kralı mayosunda liderliğini ilan etti! Günün son geçidi Col de la Schlucht geride kalırken Maillot a Pois kazandığı için sevinci bir 10 yıl konuşulur!

 

Tour de France 2023 Dağların Kralı: Giulio Ciccone!

 

Giulio Cicconenin dağların kralı mayosunda liderliğini garantiledikten sonra diğer iki zirveyi kaçışa sundu adeta! Kuvvetli kaçışın macerası, favorilerden Pogacarın etap öncesi röportajlarında bugün için tam gaz pedallayacağını, en kötü etabı kazanmak istediklerini açık ve net ifade etmesi, böylesine kısa ve konsantre bir profildeki etabın dağların kralı mayosu mücadelesi biter bitmez temponun artıp yakalanmasıyla son buldu!

 

 

Ancak bir umuttur kaçış dercesine Thibaut Pinot Petit Ballon tırmanışının eteklerinde bir Fransız pedalın bir Fransız takımında etap kazanması için yaptığı karşı atakla liderliği ele aldı.

 

Tour de France 2023 iki Fransız takımının gururunu kurtarmak Thinaut Pinota düşse de ne yazık ki başarılı olamadı.

Zirve yolunun sağını solunu dolduran çılgına dönmüş seyircilerin enerjisini çekip alsa da başarılı olamadı ve Col du Platzerwasel tırmanılırken geriden gelen favorilerce yakalandı. Nasıl yakalanmasın ki, Pogacar ve Yates kardeşlerden Adam, Rodriguez, Vingegaard, Yates kardeşlerin Simon olanı, Felix Gaal, Warren barguil, Pello Bilbao ve diğerleri… TiboPino yakalansa da tutunmayı başardı, ama günü kurtaramadı.

 

Etabın öne çıkan anları

 

Col du Platzerwaselin zirvesine 5,2 km kala beklenen Tadej Pogacar atağı geldi ve peşinden de Sarı Mayo Vingegaardı sürükledi! Pogacar ve Vingegaard yenişemeyeceklerini anladıkları an geriden bir hareketlenme oluyor mu diye baktıkları sırada 17. Etabı kazanan Felix Gall ok gibi fırlayıp yanlarına geldi ve kendilerine cömert bir şekilde fahri domestiklik yaparak yenişemeyen ikiliyi zirveye dek taşıdı.

Felix Gall liderliğinde geçilen Col du Platzerwasel dağ geçidinin ardı yalancı düzlükler ve Le Markstein platosu… Üçlü buralarda bariz bir şekilde tempoyu düşürerek pedalladı; hatta Vingegaard, bir ara Felix Gall ile konuşurken geriden gelenlerin kendilerini yakalaması halinde etabı kazanma şansının olmadığını söyledi ki, dinlemeyen bin pişman!

 

 

Öndeki üçlü, Le Marksteinin yalancı düzlüklerinde yalandan çalışırken, geriden Yates Kardeşler birleşip pedallamaya başladı ve üçlüyü yakaladı! Felix Gall, Tadej Pogacar, Adam Yates, Jonas Vingegaard ve Simon Yates beşlisi birlikte çalışıp La Flamme Rouge geride bırakırken ortaya çıkan manzara genel klasmanın ilk dördü ve sekizincisinden oluşan bir Royal Sprint!

 

250 metre kala Vingegaard ilk atak yapan isim olsa da Pogacarın kısa menzilli hızlanmasına karşı gelemedi ve Genel Klasmanın Royal Sprint mücadelesini Pogacar kazandı!

UAE Emirates takımının etabı kazanmak istedikleri belliydi ama Adam Yatesin geriden gelmesini bekleyen Pogacarın acaba, alır mı takım arkadaşına mı verir şüpheleri, ilk sprinti Vingegaardın açmasıyla son buldu.

 

Son 5,4 km

 

Mayolar artık kesinleşti, yarın Pariste baştan aşağı sarılar, yeşiller, beyazlı kırmızı puantiyeler, beyazlar içinde çıkacak Vingegaar, Philipsen, Ciccone ve Pogacar!

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etaba gelirsek

Ve Paris, ve Şanzelize, ve Zafer Takı, ve Royal Sprint!

3400 km boyunca süren kan, ter, acı, gözyaşı, sevinç, hüzün, kramp, yenilgi ve zafer dolu mücadelede artık son gün!

115,1 km uzunluğundaki Paris etabı, modern zamanların gladyatörlerine ve hepsinin bugünlere gelmesinde katkısı olan emekçilere, biz bisiklet spor ve kültürüne gönül verenlere bir saygı duruşu adeta!

Tour de France 2023, 21. Etap profili bir hayli zor ve çetin. Son kısıma sıkıştırılmış 8 tırmanış, pelotonu bir hayli zorlayacak. 🙂

Parisin kıyısından başlayacak etapta Sarı Mayo Jonas Vingegaard kasktan ayakkabıya, eldivenden formasına dek sarılar içinde sele üzerinde olacak. Keza, Maillot Vert lideri Jasper Philipsen yeşiller, masumiyetin forması Maillot Blanc lideri Tadej Pogacar beyazlar, dağları dize getiren Giulio Ciccone de kırmızı puantiyeli Polka Dot mayosuyla 23 günlük Le Tour de France destanını onurlandıracaklar.

 

Tour de France 2023 şampiyonu Jonas Vingegaard, zaferini ailesiyle kutluyor.

 

Takım arabaları bugün matara ve buz yerine şampanya ve bira servis edecek. Zafer ve Tour da Parise gelebilmenin, bitirebilmenin kutlanacağı gün sele üzerinde şampanya ve biralar içilecek ve peloton Şanzelize Meydanında tam 8 tur atıp Royal Sprint Mücadelesi ile bizlere seneye dek veda edecek!

Elde şampanya ile Sarı Mayo ve takımının bu başarı hepimizin pozları vererek pedallayıp fotoğraf çektireceği, mayo sahiplerinin pelotonun önünde pedallayacağı, yalancı atakların gülerek karşılanacağı etapta Şanzelize Maydanına girildiği an rekabet yeniden başlayacak.

7 km’den toplam 8 tur atılacak ve sonunda Royal Sprint! 2009-12 yılları arasında Şanzelize Meydanının parke taşlarla döşeli yolunda Mark Cavendish en hızlı isimdi! 2013 ve 14 yıllarında Marcel Kittel altın çağlarını yaşarken Lotto-Soudal takımının Alman pedalı André Greipel 2015 ve 16 yıllarında en hızlısıydı! Henüz yeni ışıldayan Dylan Groenewegen 2017 yılında kazanırken,  br önceki sene dünya şampiyonluğunu milim farkla kaybeden Alexander Kristoff 2018’de Royal Sprinti kazanarak kendisini avutuyordu. Caleb Ewan 2019, Sam Bennett 2020 yıllarında kazanırken Wout van Aert 2021 ve Jasper Philipsen de geçen sene kazanarak Belçika egemenliğini kuruyordu.

 

Chappeu Peloton!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.