Tour de France 2024 12. Etap: Aurillac > Villeneuve-sur-Lot, 203,6 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Öldü dedmiştiniz, hayır, kral geri döndü! Le Lioran da sona eren 11. etabın sonunda yaşanan devlerin savaşında, Sarı Mayo Tadej Pogacarın yarın teker önünde zafere adını yazan isim Jonas Vingegaard!

 

Tüm gözlerin 14 ve 15. etaplara, haftanın kapanışına kilitlendiği gün Pogacar etabın son 50 km’si içine sııştırılan tırmanışlardan Pas de Peyrolün zirvesine son 400 metre kala atak yapınca olanlar oldu ve devlerin savaşı başladı!

 

La Flamme Rouge

 

Genel klasmana tehlike yaratmayacak pedalların sürekli bir kaçış denemesi olsa da aralarına sızmaya çalışan Richard Carapaz yüzünden favoriler denetimli serbestlikten yana tavır alınca kaçış ıkına ıkına anca 50 km sonra oluştu ki, pelotondan hepi topu 15 saniye ötede pedallayan bir kaçışa da kaçış demek ne kadar doğru? Nitekim UAE Emirates takımı izin verir gibi olunca EF Education takımından Ben Healy ve Richard Carapaz ve de Movistardan Oier Lazkano kaçışın liderliğini aldılar.

Carapazın takım arkadaşı Healy ile köprü dahi kuramadığı komtrollü kaçışın ömrü de uzun sürmedi ve Adam Yatesin Col de Neronne eteklerinden Pas de Peyrolün ortasına dek an be an yükselttiği tempo ile Emirates yeter oynadığınız deyip kaçışı yuttu ve  sahne Pogacara kaldı!

 

Herkesin bir atak beklediği Pogacar biraz da ezbere sığınmasının acısını çekti: Galiber tırmanışında ne yaptıysa bugün de Pas de Peyrol tırmanışında aynısını yapınca deneyimlenmiş bir Vingegaard anında peşine verdi; üstelik yanına eski takım arkadaşı Primoz Roglici de alarak. Üçlü zirveden geçip inmeye başlarken Remco cevap veremedi ama inişte tyemkinli inmeyi bir kenara koyup aldığı dersten ötürü üçlüyü takibe başladı.

 

Etabın öne çıkan anları

 

Vingegaard ve Roglic inişte birlikte çalışıp Col de Pertus geçidini aşmak için pedallarken Roglic, sakin ama kararlı bir tempoda Pogacara kilitlenmiş pedallayan Vingegonun temposuna pedal uyduramayıp geride kaldı ve geriden gelen Remco grubuna tutundu. Pogacar istikrarlı bir şekilde bir an önce Pertus geçidin, aşmaya çabalarken, Vingego peşinde belirdi. Tam da birlikte çalışacaklar derken geçidin zirvesindeki bonusa zamanalr için Pogacar atak yaptı ve cebine koydu saniyeleri.

Pertustan Col de font de Cere dere yatağına inen patikavari dar yoldan le Liorana dek birlikte çalışan ikilinin saldırmazlık paktı son metrelere kadar devam etse de Pogacarın önünde kalan Vingegaard ikili sprintlerde yenilmez olan rakibini son 150 metre kala açtığı yokuş yukarı sprintte yarım tekre farkla mağlup etmeyi başararak ölmedim, yaşıyorum, ailemleyim dedi!

 

Müşthiş bir zafer, şahane bir geri dçönüş! Pogacarın son 31 km kala başlattığı atak adeta bir maytap misali elinde patladı: Ne silkeleyebildi ne de zaman farkı yaratabildi. Hem atağını söndürdüler, hem yakalandı hem de zaferden oldu. Chappeu Vingego!

Col de Font de Cere inişinin sonlarına doğru Remco ile birlite inen Roglic keskin sola dönüşte, 1,1 km kala düştü ve üçlüden 2:30 dakika sonra etabı bitirebildi. Ancak natürel bir zirve bitişi olmadığından son 3 km kuralı geçerli dediler ve Roglice, Remconun bitirdiği süreyi yani 25 saniye yazdılar.

Sarı mayo hala Tadej Pogacarın sırtında, Remco 33 saniye geride başladığı gibi bonus zamanlarla birlikte 1:06 saniye geriye düştü, Roglice aynı süre yazılsa da mücadeleden 1 dakika uzalşatı. Vingego etabı kazanıp 1 saniye artı yazsa da kendisine, Pogacarın atağına cevap vererek ortak olması, ateşini dinginlemesi ve sonunda sahiplenmesiyle büyük bir moral kazandı, rakibini de hüsrana uğrattı. Tebrikler şampiyon!

 

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etaba bakalım

Dağlarda görülecek hesabın ilk kurşunlarının atıldığı dünkü etap sonrası sakinimsi bir etap var pelotonun önünde: Massif Centrali kalpten kalbe pedallayacağımız 203,6 km uzunluğundaki etap Aurillac > Villeneuve-sur-Lot kentleri arasında pedallanacak.

Etabın profili dalgalı, nitekim dün yücelere konan pelotonun bugün düz ovaya inmesi kolay olmayacak. Favoriler ve yardımcıları dinlene dinlene etabın ilk 40 km’sini gçerken sonraki 670 km içinde sıralı kategorisel tırmanışalr başlayacak.

Dün kaçışa tanınmayan serbestlik bugün sele üzeri dinlenmek adına tanınacak, kaçaklar sevinecektir. Yalnız etabın sonu solo kaçışa çok müsait; eğer ki burada en önde bir ya da iki pedal varsa kalan son bonus saniye için pelotondan demeyelim de Pogacardan atak beklemek olası.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.