Tour de France 2024 20. Etap: Nice > Col de la Couillole, 132,8 km

Dünkü Etapta Nelet Olmuştu?

Devasa yokuşları dize getire getire pedallayan peloton bitse de gitsek modunda takılırken Tadej Pogacarın ajandasında bir yapılacak iş maddesi daha işaretlendi: Isola 2000 zirvesi fethedildi. Zaferin adı bir durdurulamayan olarak Tadej Pogacar!

Sloven pedalın geçen sene sıcaktan, yükseklerden, bulutlara kardeş irtifalardan bunalıp tükendim tükendim tükendim artık dediği günler geride kaldı: Giro zaferi sonrası en büyük zaafını yenmek için üç haftadan fazla bir süre Fransız Alplerinin Güneyinde sırtında gocuk, sırtında parka, ellerinde eldiven yüksek irtifa kampı yapan Pogacar emeklerinin karşılığını bu sene fazlasıyla aldı.

La Flamme Rouge

Visma|Lease a Bike takımının etabın başından itibaren kaçışa adam sokarak Jonasın atağına istasyın olması için yaptıkları planlar bir türlü gerçekleşmeyince olanlar oldu! Matteo Jorgensen, Wilco Kalderman, Wout van Aert, Lampaert kaçışa girse de Emirates oralı olmadı diyebiliriz, zira Vars dağ geçidi tırmanılmaya başlarken van Aert ve Lampaert çabuk geriye düştü ve gerçek anlamda bir yutan eleman olduklarını kanıtladılar.

Geriye kalan Kalderman ve Jorgensen ise bir türlü gelmeyen Jonas atağı yüzünden boşuna kaçıp kendilerini tükettiler. Beklenen atak bugüne özellkle yazılmıştı, zira Nisan ayında Bask turunda yaptığı kaza sonrası ciğeri sönen, 10 gün yoğun bakımda kalan, Tadej Pogacar Giro d’Italia da Oropa zirvesinde kanatlanıp göçmen kuşlara selam verirken anca bisiklet sürmeye başlayan Vingegaardın ilk iki hafta değil de son hafta açılacağını hem kendisi hem de sevenleri düşünürken, anca düşünedurduk… Sonuç: Pogacarın seri pedal darbelerine cevap dahi veremeyiş ve yolların göklerle buluştuğu uzamsal kopuşlarda büyük bir yokluk: Atak yaparken Pogacar, cevap veremeyişlerde Vingego gibi ol: Beş dakika üç saniye!

Etabın Öne Çıkan Anları

Cime de la Bonette zirvesine giden yolda atak yapmayan Vingego iniş de de temkinli inmeyi tercih edince önceki iki adamı Kalderman ve Jorgensen daha da tutamaz oldular kaçış yoldaşlarını: Bonette zirvesinden ilk sırada geçip aldığı puanlarla dağların kralı mayosunu sırtına geçirmesi kesinleşen Richard Carpaz polka dot mayosunu etap zaferiyle taçlandırmak, La Vuelta a Espana sonrası ruble dişlisine dokunur bir zaferi olmayan Simon Yatesin de lanetini etap zaferiyle kırmak isterken ikiye iki bir mücadeye yaşanıyordu…

 

 

Arkada ise, neredeyse 3 dakika ötede Adam Yatesin ölümcül temposu Pogacar, Remco, Vingego dışında herkesi ki silkeledi ve beklenen Pogacar atağı geldi: Remco ve Vingego tepki vermekte 1 saniye geç kalmalarıyla birlikte Pogacar adeta bir asansörle binip de gökdelenin, Isola 2000 zirvesine çekildi… Önce Rodirguez, peşinden Carapaz, derken Yates ve Isolaya 2 km kala Jorgenseni istasyon dahi yapmadan geçip gitti, Isola 2000 yoluşunu dümdüz ederek kariyerinibn 15. büyük tur etap zaferine pedalladı.

Podyumun ikincisi Vingegaard, etap sonunda iki bacağım var ve ben de insanım, Remcoya karşı atak yapsaydım ikincilikten de olabilirdim ve bugün terciğim ikinciliğimi korumaktan yana oldu diyerek Pogacarın atağı sonrası tekerine tutunduğu Remcoyu onurlandırmış oldu. Pogacar ise yarın selemize oturup geriye çekileceğiz, vallahi kaçışa bırakacağız etabı, manzarayı izlerim, önüme bakıp ne var ne yok buralarda bakmadan pedallıyorum, görmüş olurum hem diyerek pelotondan yükselen sesleri duyduğunu geç de olsa göstermiş oldu etap sonu röpörtajında ki, peloton da haklı.

Sıralı Tam Liste

 

Pogacar bu zaferle birlikte Vingeaard ile olan farkı 5 dakika üzerine, Remco ile olanı da 7 dakikaya çıkarttı ki, bugünkü etaptan görünen yarın da bu farkın kapanmayacağı yönünde.

Bugünkü Etap

Ve Nice!

Paristen Nice sahillerine doğru önce soğulk, Massif Centrale uğrarsa yolumuz çoğu kez yağmur ve sulu sepken kar, Nice yaklaşınca Alpler aşılır, kar dizboyudur erken bahar aylarında ki, adı bu yüzden Güneşe Götüren Turdur Paris-Nice yarışının… Ve 20 günün sonunda Floransada başlayan macera sonunda güneşin yazlığı Nice kentine varıyor, pelotonun rahatlaması için bir gün daha var!

 

Nice düzüncen Col de la Couillole zirvesine uzanan bir 133 km var pelotonun önünde: Etabın profili dünkü kraliçe etaba benzer: Açılışı 2., kapanışı Col de la Couillole zirvesi de Cat 1. sınıfta bir tırmanış ki, çatal dişli etabın ortasında ikli de Cat 1 tırmanış var, Paris-Nice yarışından aşina olduğumuz, nicesini tavaf ettiğimiz. 

 

Pogacarın kaçanları izlemekle yetineceğim söznünde durup durmayacağını göreceğimiz bir etap var kaşımızda, sonrasında Monakodan Nice göbeğine bir zamana karşı etabı. etabın profili sert görünse de devrisi gün pedallanacak bireysel zamana karşı etabı ve artık Sarı Mayo farklarının 5 ve 7 dakika olmasıyla birlikte sönen bir mücadele yüzünden favorilerin sakin kalıp son zafer için isteklileri izleyeceğimiz keyifli bir etap olacaktır. Favoriler için Kenny Burrel – Midnight Blue albümü, zafere aç pedalların atak dolu kaçış mücadelesi için Arif Sağ, Erol Parlak, Erdal Erzincanın 1998 yılından Cengiz Özdemir ve Betin Güneş yönetiminde kaydettiği Concerto For Bağlama albümünden Şeker Oğlan çalsın o zaman!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.