#TdF2022 9. Etap: Aigle > Châtel les portes du Soleil, 193 km

Pogocarın yine kazanacağı, Michael Matthews’in ise neredeyse kazanacağı 8. Etabın sonuda gülen isim Maillot Vert taşıyıcısı Jumbo-Vismanın Belçikalısı Wout Van Aert! Bu zafer kendisinin diğer yeşil mayo iddialıları ile arasındaki farkı hesabın dağlarda görüleceği günler öncesi açarken hem puan hem de seviye bakımından, takımı için de bir nebze moral oldu. Zira Jumbo-Visma takımı henüz hamama gidip pürüpak olmuş değil, bir uğursuzluktur sürüyor.
Son 1 km

Lozan Anlaşmasının gizli maddelerinin Cenevre Gölüne hakim Lozan Tepesine uzanan yollara yazıldığı, Pogocar, Rogla, Vingego, Allez Allez yazılı yolları bir daha okuyun dikkatle, 8. Etabın sonunda kaçakların tamamı yakalanınca genel klasman favorileri ve onların fedaileri ve de ya bana da kalırsa etap zaferi tırmanışçılarından ibaret elit peloton son 3 km içine son sürat girdi desek yeridir; zira bir ara 35 km/s hızla tırmanıyorlardı.
Etabın öne çıkan anları

Pogocar etrafında iki domestiği ile gövde gösterisi yaparken Jumbo-Visma kazaya bulaşmadan Wout Van Aert için çalışıyor, birilerinin lideri için çalıştığı bu ortamda Bike Exchange – Jayco takımınınn Avustralyaşı pedalı Michael Matthew tek başına zafer için çabalıyordu. 6. Etabın adeta bir kopyası diyebileceğimiz bir eğimle sona eren 8. Etapta neyseki benzer hatalar yapılmadı, hatta son 500 metre içinde kimse yokuş yukarı sprint bile açmadı; ne olduysa son 200 metre içinde oldu: Matthews gayet iyi gider, Pogocar bu etabı da alayım hat-trick yapayım düşüncesindeyken Wout Van Aert kimseye yâr etmedi etabı.

Genel klasmanda Pogocar etabı 3. bitirdiği için 4 saniye zaman bonusu alarak Vingegaard ile farkı usul usul, damla damla açmaya başladı. INEOS Grenadiers takımının ilk 10 içinde hâlâ 4 sporcusu yer alıyor, kara marsık Quintana da orada bir yerlerde.
8. Etap sonrası sıralı tam liste

Gelelim bugunkü etaba
İsviçrede son gün! Dinlenme günü öncesi Genevre Gölü etrafında biraz daha dolanıp Jura Dağlarına elveda Alplere merhaba diyoruz: Aigle kentinden çıkıp göl kıyısında turistik bir gezi yapıp yeniden Aigle kentine, oradan da ver elini güneşin yükseldiği dağlar Châtel les portes du Soleil diyeceğimiz 9. Etap 193 km uzunluğunda.

8. Etap profili Alplere giriş niteliğinde adeta.
İsviçrenin Fransızca konuşulan kenti Aigle bayağı bir katılım ücreti ödemiş olmalı ki başlangıç çizgisinden gölleri dağları aşıp yeniden kenti selamlayıp Alplerde verilecek esas sınava hazırlık niyetindeki mini test Châtel les portes du Soleil zirvesinde derin bir nefes alacağız: Etapta birer adet Cat 4 ve Cat 2, iki adet de Cat 1 sınıfı tırmanış yer alıyor. Col de la Croix bir eksikle anakara Fransadaki kardeş tırmanışın Col de la Croix de Fer ismini taşısa da o kadar vahşi değil diyebiliriz. Günün son tırmanışı Morgins dağ geçidi İsviçreyi Fransaya bağlayan güzel yollardan birisi, tabii ki kendi de güzel yâr güzel deyip eğimini de yazalım tam olsun: Châtel les portes du Soleil zirvesine ev sahipliği yapan tırmanış 1376 meteye konuşlu, 15,4 km uzunluğundaki zirveye uzanan yolun ortalama eğimi %6 olsa da ilk 11 km içinde peloton süreki bir %7-8 eğimle mücadele edecek, son 3-4 km ise eğimin nispeten yumuşadığı geçit vermez kayalara pelotonun yaslanıp favorilerin isteklilerin de atak yapıp zafer kovalayacağı yalancı düzlüklere ev sahipliği yapıyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.