#giro106tr 13. Etap: Borgofranco d’Ivrea → Crans Montana, 199 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Dağların ardına saklanmış Rivoli kentinde sona eren 185 km uzunluğundaki 12. Etabın sonunda zafere uzanan isim Nico Denz!

12. Eabta oluşan büyük kaçıştan geriye sadece üç isim kaldı, biri kazandı: Nico Denz!

 

Ultimo Kilometro

Günün orjinal kaçışından geriye kalan üçlüden BORA – hansgrohe takımının 29 yaşındaki Alman pedalı böylece ilk büyük tur ve Giro etap zaferine pedallarken takımı da üst üste iki gün etap kazanmış oldu.

 

Etabın öne çıkan anları

 

Sıralı tam liste

Genel klasmanda ise değişen bir şey yok; yaprak kımıldamadığı gibi 8 dakika sonra tın tın tn pedallayarak bitiş çizgisinden geçerken akıllarında yarın ki Cima Coppi etabı vardı.

 

Bugünkü etapa gelirsek…

  • Kaçışın yine bir destan yazacağı,
  • Genel klasman favorilerinin birbirini tartan ataklar yapacağı,
  • Peloton diye ekran başında elit bir avuç tırmanışçıdan oluşan bir grubu izleyip
  • ataklar arası, silkelemelere doyamayacağımız anları tekrar izlerken
  • grupettonun zaman limiti içinde bitiş çizgisini yakalamaya çalışacağı

bir Cima Coppi etabı var karşımızda!

Komünlerden kantonlara uzanan bir gün var karşımızda… Çizmenin kuzeyinden, Torinodan, Borgofranco d’Ivrea komününden yola çıkıp 199 km sonunda ana karanın dışına, İsviçreye, Crans Montana kentine doğru uzanan 13. Etap kısaltılmış bir şekilde 199 km uzunluğunda.

Giro d’Italia 2023, 13. Etap: Atanmış Kraliçe Etap bu sefer karşımızda!

Cima Coppi, o sene bir tırmanışta kazanılan en çok irtifaya sahip zirve, dağ geçidi,  zirvesine ev sahipliği yapan 13. Etap biri bitiş çizgisine ev sahipliği yapan üç dağ geçidiyle yarış ortası kraliçe etaplardan birisi diyebiliriz. Birisi, çünkü 16, 18, 19 ve 20. Etaplar da birer kraliçe etap sayılabilir.

Ama biz yine Il Campionissimo Fausto Coppi anısına hem para hem de iki kat fazla tırmanış puanı ve de para ödülü verilecek dağ geçidine ev sahipliği yapan 13. Etabın kartal yuvası geçitlerini inceleyelim.

 

2.469 metre yüksekliğindeki Salita del Gran San Bernardo, İtalya ve İsviçre arasındaki doğal sınırı belirlerken Aosta Vadisi ile İsviçrenin Valais kantonunu birbirine bağlıyor. Alplerin en yüksek iki dağı Mont Blanc ve Monte Rosa arasındaki sırtta uzanan, 597 metre rakımdan başlayıp zirvesinden 1878 metrede geçilecek geçite uzanan yol 25,7 km uzunluğunda ve ortalama eğimi de %5. 

1281 mt irtifa kazandıktan sonra Gran San Bernardonun öte yanına neredeyse 25 km’lik bir serbest düşüş sonrası yeniden tırmanmaya başlayacak peloton: Croix de Coeur q5,5 km uzunluğunda ve cayır cayır %8,6 eğime sahip.

Durun henüz bitmedi! Derinlik değil irtifa sarhoşluğu yaşatan etabın son tırmanışı, Croix de Coeur geçilir geçilmez 22 km iniş, peşinden bir 22 km’de düzlük sonrası Crans-Montanaya ağır ağır uzanan tırmanış bizimdir: 1456 mt rakıma konuşlu kente ulaşmak için aşılacak yolun uzunluğu 13 km, eğimi de eteğinden beline %7.

Favoriler ve domstiklerinden oluşan elit tırmanışçılar grubu atağın türlüsünü yapa pedallaya, tarma-silkeleme-fark açma, şeklinde Cima Coppi etabını geride bırakacak, genel klasman da farktan yana şekillenecektir.

Madonna del Ghasallo grupettonun yardımcısı olsun. Amen!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.