Donostia San Sebastian Klasikoa 2023

Yaz ortası klasiği Donostia San Sebastian Klasikoa ya da kısca San Sebastian Klasiği bugün pedallanıyor.

 

Bask Bölgesinin incisi San Sebastian sahilleri bu sene Le Tour açılış etaplarına ev sahipliği yapmıştı; Le Tour de France 2023 2. Etapta burada kostümlü prova yapan peloton bir ay sonra San Sebastian da sahneye çıkıp, Bask Bölgesini selamlıyor!

 

Bask Bölgesinin incisi Atlantik Kıyısındaki kentin tarihi 1014 yılına dek uzanıyor. Bugün neredeyse kentin tarihiyle eş tüm tepeleri pedallanacak!

 

230,3 km uzunluğundaki tek günlük yaz klasiği bu sene 42 yaşında! Atlantik kıyısındaki görkemli kenti çevreleyen tepelerin birer birer aşılacağı yarışın profili biri bitiş çizgisini ardında saklayan toplam 7 tırmanış içeriyor.

 

Tour de France 2023, bu sene Bask Bölgesinden başlamış, San Sebastian Klasiğinin bir provası 2. etapta pedallanmıştı. Etabın kilit tırmanışı Jaizkibel Dağ Geçidinin zirvesine son 1 km kala Bask Bölgesinin tamamı oradaydı diyebiliriz: Yer gök turuncuya kesmiş, yeşil, kırmızı, beyaz Bask Bayrakları her yerde, pelotonu sarıp sarmalayan çılgın bir kalabalık, adeta Sevgi Duvarı!

 

Tarihi boyunca başladığı yerde biten San Sebastian klasiğinin efsanevi tırmanışı Jaizkibel bu sene de bitiş çizgisinden uzakta, yarışın tam ortasında! Le Tour bu sene Jaizkibelden geçmiş, yer gök turuncuya kesmiş, peloton bir insan tünelinden geçmişti.

 

Her yıl yeni dağ geçitleri eklenerek gittikçe zorlaştırılan Donostia San Sebastian Klasikoa bu haliyle Il Lombardia klasiğine fazlaca benziyor: Hem profilsel hem de kazandıran atağın yapılacağı nokta açısından: Geçen sene Remco Evenepoel Erlaitz değ geçidinin en kırıcı noktasında atak yapmıştı. Bu sene de kazananın öne çıkacağı yer 2,1 km uzunluğu ile kısa görünse de ortalama eğimi %10 civarındaki Murgil Tontorra geçidi olacaktır; tabii ki Remconun açtığı sabırsızlık yolundan pedallamaya biri karar vermezse.

Donostia San Sebastian Klasikoa 2023 yarış profili

 

Murgil Tontorra geçidi aşıldıktan sonra 4 km iniş ve bir 4 km daha bitiş düzlüğü var. Kıscası tepeyi ilk aşan, serbest düşüşte de İkarus misali kanatlanıp bitiş çizgisinin sıcaklığında balmumu kanatlarının erimesine karşı gelen pedal kazanır.

 

Son 45,9 km kala, Remco Evenepoel, göstere göstere diğer favorilerin önünde atağını yaparken peşine sadece Simon Yates takılmıştı. Çok değil 2 km sonra Remco tempoyu yükseltip Yatesi silkeleyecekti.

 

Geçen seneki yarışı Remco Evenepoel ve takımı Quick Step – Alphavinyl  takımı birçok favori isme rağmen domine etmiş, Evenepoel baskın bir atakla liderliği ele geçirip peşine takılan herkesi ama herkesi, Pavel Sivakov, Tiesj Benoot, Bauke Mollema, Carlos Rogriguez, Simon Yates, Tadej Pogacarı silkeleyip fark atarak açık ara yarışı kazanmıştı. 2019 yılından sonra yeniden podyumun zirvesine pedallayan Belçikanın yeni yamyamı Remco Evenepoel, aslında bu zaferi ile La Vuelta a Espana 2022 zaferi için ilk sinyalleri vermişti.

 

Sıralı tam liste

 

Yarış Raporu

 

230 km uzunluğundaki yarışta kazanan isim yine, yeniden Remco Evenepoel! 23 yaşındaki Belçikalının kariyerindeki üçüncü San Sebastian zaferi, diğer ikisinden farklı. 2019 ve 22 yıllarında uzun soluklu ataklar yapıp kazanan Evenepoel, bu kez bitiş çizgisinden kendisini çok, ama çok zorlayan Pello Bilbaoyu yenerek geçti.

San Sebastian da ilk kazandığında 19 yaşında olan Remco Evenepoel, 23 yaşına gelinceye dek tam üç zafer daha elde ederken, araya nicesini daha sığdırmayı başardı!

 

Son 1 km

 

 

73 km kala, zirvesinden 157. km’de geçilen Erlaitz tırmanışı geride kalır kalmaz pelotona karışı atak yapıp fırlayan Evenepoelün peşine Pello Bilbao, Alberto Bettiol, Aleksandr Vlasov takılsa da inişte grup, Nathan van Hooydonck ve Romain Bardetin de katılmasıyla kalabalıklaşıp kuvvetlendi.

 

İlk ciddi Remco Evenepoel atağında, peloton takip dahi etmedi; onlar etmeyince kaçış grubundaki soru, silkeleme atağını Remco nerede yapacaktı?

 

Ardında bitiş çizgisini, San Sebastian kıyılarını saklayan, yarışın son dağ geçidi, Murgil, ikinci ve son kez çıkılırken kardeşlik bozuldu ve Vlasov tempo ve eğime yenik düşünce ev sahibi Pello Bilbao ve Remco Evenepoel birlikte tırmanıp düzlüğe doğru inişe geçtiler.

 

İkilinin Vlasovu silkeledikleri an

 

Pelotonun yuttuğu diğer isimler yarışı öndeki ikiliye bırakırken, bu kez 2021 yılının şampiyonu Neilson Powless öne çıktı ve öndekileri takibe başladı, ama beyhude bir çaba!

Son düzlüğe birlikte giren ikiliden Evenepoel, Bilbaonun ardından son sürat sprint açsa da uyanık olan rakibi de aynı ölçüde cevap verdi. Bitiş çizgisi bir 50 metre daha ileri çekilmiş olsaydı Bilbao alacaktı; zira Remco bunun farkında olduğundan her bir kas zerresini kullanıp tükendi, ama kazanmasını da bildi!

 

Le Tour yorgunu, üstelik etap kazanarak ve de genel klasmanı 6. sırada bitirerek yarışa giren Pello Bilbao ev sahibi olmanın laneti üzerinde, etabı ikinci bitirdi. Bu şartlarda bile büyük başarı!

 

Yarışın öne çıkan anları

 

Günün son tırmanışında silkelenen Aleksandr Vlasov, takibi bırakmadan pedallayıp ikilinin 30 saniye gerisinden etabı tamamlayarak podyumun üçüncü basamağına yerleşti.

 

Sıralı tam liste

Seneye, dördüncü zafer de görüşmek üzere, ama öncesinde La Vuelta var!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.