La Vuelta a Espana 2023 14. Etap: Sauveterre-de-Béarn > Larra-Belagua, 156,5 km

Dünkü Etapta Neler Olmuştu?

Col du Tourmalet zirvesinin yeni fatihi Jonas Vingegaard!

Jumbo-Visma takımının 26 yaşındaki Danimarkalı pedalı kariyerinin ilk İspanya Bisiklet Turu zaferine Fransa topraklarında sona eren 13. etabın zirvesinde, Col du Tourmalet de pedalladı!

 

Tour de France 2021 ve 22 şampiyonu Jonas Vingegaard, Fransa dışınbda bir başka büyük turun, İspanya, etabını Fransa topraklarında kazandı!

 

El Ultimo Kilometro

 

Zorluğu arşa çıkan 13. Etabın başında oluşması beklenen kaçış grubu ne ilk tırmanışta ne de Cold’Aubisque eteklerine inişte oluşttu; etabı kazanmayı, kazanamasa da fark yaratmayı kafasına koyan Jumbo-Vismanın tempoyu yükseltmesi oluşan birkaç cılız kaçış denemesini sonlandırdı.

 

Robert Gesink ve Wilco Kalderman ikilisi Col d’Aubisque zirvesinde şimendifer misali öyle bir tempo yaptılar ki, peloton sakız misali uzadı uzadı ve Remco koptu, tutunamadı!

 

Elveda Remco!

 

Kaçan kim varsa geri getiren Jumbo-Visma temposuna dayanamayan Remco Evenepoel daha Col d’Aubisque tırmanılırken, henüz 40 km. de, geriye düştü ve peşinden de Joao Almeida da silkelenince Jumbo-Visma tüm gücüyle etap zaferi için hücüma pedalladı! 

 

 

Col de Spandelles başladığında favoriler grubundan başta Mikel Landa olmak üzere, sürekli ataklarla kaçma girişimi olsa da Jumbo-Visma hepsini cevapladı, birkaç solo kaçış da uzun soluklu olmadığı gibi Luz-Saint-Sauveur vadisini elit peloton birarada pedalladı.

 

 

 

Sağ baştan sayarsak: Sepp Kuss, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Juan Ayuso, Mikel Landa, Cian Uijtdebroeks, Enric Mas yedilisinin başladığı Col du Tourmalet zirvesine 8 km kala Vingegaard hareketlendi, pozisyonunu aldı ve atağını yaptığı gibi liderliği aldı. Kalan altılı içinde Kuss ve Roglic ikilisine düşen görev diğer dört pedalın Vingegaard atağını takip etmesini engellemekti.

 

 

İkili bu takım görevini etap sonuna dek güzel icra etti: Enric Mas sıyrıldı Maglia Roja Sepp Kuss takip etti geri getirdi, Ayuso öne çıktı diğerleri takip etti derken son 1 km kala seyircinin de çılgına döndüğü an Sepp Kuss takip atağını yaptı, peşinden de Roglic.

 

Favorilerden oluşan takip grubu tam da El Ultimo Kilometro kapısından geçerken Sepp Kuss plana sadık kalarak atağını yaptı ve Vingegaardı takip etmeye başladı!

 

Vingegaard, arkasında sağlam bir blok çalımasının olduğunu bildiğinden bitiş çizgisinden evlilik yüzüğünü öperek geçtikten 30 saniye sonra Maglia Roja Sepp Kuss ve ondan 3 saniye sonra da Primoz Roglic etabı bitirdi. Jumbo-Viisma, bu zaferle kürsüyü kapattığı gibi günün sonunda hem Maglia Rojayı korudu, hem de genel klasmanda ilk üç sırayı ele geçirdi.Etap sonunda üçlünün yüzü gülüyordu, nasıl gülmesin ki? Hem ilk üçü ele geçirdiler hem de rakipleri, Geraint Thomas, Joao Almeida ve Remco Evenepoel ciddi anlamda zaman kaybedip Maglia Roja denklemi dışında kaldılar. Şimdi asıl çözüme ulaşması gereken Maglia Rojayı kim kazanacak?

 

Etap sonunda ilk üç bir arada

 

Böylesi bir zafer, aynı takımdan üç pedalın etap kazanması 1994 yılında La Fleche Wallone Arden Klasiğinde Gewiss-Ballan, 1996 yılında da Paris-Roubaix anıtsal klasiğinden Mapei-GB yıllarında yaşanmıştı.

 

Etabın Öne Çıkan Anları

 

Maglia Rojayı taşıyan takım arkadaşına atak yapıp etabı kazanan Vingegaard atağınna karşın Sepp Kuss hâlâ genel klasman lideri; bu atağıyla Vingegaard yarınki etaba dağların kralı mayosunu giyerek başlayacak.

Son 6 km! Vingegaard önde zafer için, Kuss ve Roglic de onun zaferini desteklemek için pedallarken!

Etabın Geniş Özeti

 

Bugünkü etapta oldukça güçlü görünen ve Vingegaardın kaçışı için takip grubu içinde tempoyu belirleyen Primoz Roglic, 1:37 dakika ile ikinci, Vingegaard da 1:44 ile üçücü sıra yer alıyor.

Remco Evenepoel, etabı 27 dakika geriden bitince Beyaz Mayo için de bir iddiası kalmayınca bu mayoda da rekabet ortamı oluştu: Juan Ayuso beyaz mayo da yeni liderr, Cian Uijtdebroeks ise yaklaşık 3 dakika geriden kendisini takip ediyor. Remco, şayet devam ederse gelecek etaplar da ancak etap zaferi kovalar.

Ve Grupetto! Tourmaleti tırmamak bile etabı kazanmakla eş değer… Chappeu!

Sıralı Tam Liste

 

Bugünkü Etabı İncelersek…

Zorlu Col du Tourmalet zirvesi sonrasında pelotonun başı yine yükseklerde!

Fransadan başlayıp İspanyaya döneceğimiz etabın sonu iki ülkenin sınırında, Larra-Belagua dağ geçidinde sona erecek.

La Vuelta a Espanya 2023 14. Etabın ilk 50 km’si dinlenme kalanı ise adeta çile!

 

Pirenelerde kaldığımız yerdeyiz! 156,5 km uzunluğundaki, iki ülkenin ortasında serpe sere uzanan 14. Etabın profili dünü aratmayan bir zorlukta! Düz bir hatta Col Hourcere dağ geçinin eteklerine doğru pedallanacak ilk 50 km’de dünün kaybedenleri içsel bir hesaplaşma yapabilir, ama çabul olmalılar, zira etabın kalan 100 km’si boyunca değil iç hesaplaşma kendi iç seslerini dahi duyamayacakları bir zorlukta!

Günün ilk tırmanışı Col Hourcere dağ geçidinden 1440 metre rakımdan geçilecek; %8 civarında ortlama eğime sahip geçidin uzunluğu 11,6 km. Peşinden de bir o kadar uzunlukta bir iniş ve fren yapmaktan yorulan elleri, virajların içini dışını gözetmekten yorulan gözleri dinlendirmeden Fransa ve İspanya arasındaki doğal sınırı çizen Puerto de Larrau dağ geçidi başlayacak.

Zirvesi 1593 metreye çekilmiş Larrau geçidini aşmak için 15 km boyunca %8’in altına inmeyen bir eğimle mücadele edecek peloton. İlk geçen hem dağların kralı mayosu için puanları hem de 6 saniye bonusu alır.

 

Buraya dek oluşan bir kaçış ancak dağların kralı mayosu için mücadele edecektir. Jumbo-Vismanın ilk üç sırayı da ele geçirmesiyle birlikte pelotonun tüm yükünü sırtlayacağı etap boyunca izin verilen bir kaçış etabın ikinci dağ geçidinde de dünkü gibi yakalanmamışsa etap zaferi için bir ihtimal umutlanabilir. Ama dün gördük ki, bu güç ve form durumuyla Jumbo-Visma kaçanları da yakalayıp etabı kendi hanesiye yazabilir. Aslında bir umuttur kaçış gerçeğini Jumbo-Visma karşısında mücadele eden diğer genel klasman favorileri için güncelleyebiliriz: Bir umuttur genel klasman mücadelesi!

1600 mt rakımdan vadiye, 900 metre dolayına inmeden önce aradaki Portillo de Lazar duvarı aşılacak. Neredeyse 3,2 km uzunluğundaki bu iki dağın arasında kalan tepede inişte dinlenmeye fırsat tanımayacak pelotona.

 

Etap sonuna ev sahipliği yapan günün son tırmanışı Puerto de Belagua ise iki ülke arasında bir sınır kapısı ve 2000 metreye yaklaşan irtifasıyla kayak merkezi. pelotonun yüzleşeceği irtifa ise 1587 metre ki, kaç gündür alıcı kuş misali göklerde gezinen peloton tam anlamı ile bugün aklimatizasyon kampını tamamlamış sayılıyor. 9,4 km uzunluğundaki zirve yolunun eğimi %7 civarında, çok rahat bir tempoya çıkılacaktır. İki senaryo var: Ya izin verilecek ya da üç Jumbo-Vismalı birbirini silkeleyecek!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.