La Vuelta a Espana 2023 16. Etap: Liencres Playa > Bejes, 120,1 km

Dünkü Etapta Neler Olmuştu?

Bask Bölgesinin Lekunberri kentinde sona eren 158,3 km uzunluğundaki 15. Etabın sonunda kedi fare oyunundan zafere pedallayan isim Rui Costa! Intermarché – Circus – Wanty takımının 36 yaşındaki Portekizlisinin kariyerindeki ilk La Vuelta etap zaferi! En son 2013 yılında Tour de France 19. Etapta kazanıp, devrisi dünya şampiyonu olan Rui Costa, tam 10 yıl sonra ilk büyük tur zaferine güçlü rakiplerini alt ederek uzandı.

La Vuelta a Espana bu sene organizasyon açısından da medya açısından da bayağı kötü; kazananın fotoğrafını bile ekran görüntüsü şeklinde alıp yayına alabiliyoruz.

 

El Ultimo Kilometro

 

Etabın ilk 50 km’si cılız kaçışlara sahne olsa da dağların kralı mayosunu taşıyan Remco Evenepoel 91 km kala kaçış için ciddi atağını yapıp bitiş çizgisine dek kalabalık bir grupla kaçışta kaldı.

Jumbo-Vismanın belirleyici temposu etabı kaçışa bıraktıklarını gösterince hâlâ geç değil diyen birkaç pedal da kaçışa girince kalabalık grup fark da yaratarak günün son tırmanışına dek tutunmayı başardı. 

 

Zuarrarrate Dağ Geçidi geçişi

 

Rui Costa ve Santiago Buitrago ikilisi Lekunberri kentine yol veren günün son dağ geçidi Zuarrarrate ikinci kez geçilirken kaçışa karşı atak yapıp liderliği aldı. İkiliyi sadece Lennard Kemna takip ederken Remco iki günün yorgunluğu olsa gerek izlemeyi tercih etti.

 

Lennard Kamnanın düşüşü

Son derece teknik bir inişe sahip Zuarrarrate dağ geçidi inilirken Lennard Kemna öne doğru atak yaptı, ama sola dönüşte virajı alamayıp tarla kenarına uçtu! Neyse ki ciddi bir sorun yaşamayan Kemna kalkıp sele üzerine atmadığı gibi yanından gelip geçen ikiliyi takibe başladı. Bu esnada Costa ve Buitrago ikilisi son 2 km’ye girilirken kedi fare oyununu uzatınca Kemna ikiliyi yakaladı.

Lider üçlü, Costa, Buitrago ve Kemna son 1 km içinde birbirlerine baka baka pedallarken o kadar yavaşladılar ki Remconun yükselttiği tempo ile takip grubuna neredeyse yakalanıyorlardı. Tehlikeyi gören Kemna sprinti açsa da teker farkıyla Rui Costa kazanmasını bildi.

 

Etabın Öne Çıkan Anları

 

Rui Costa sevinen dursun, genel klasman favorileri etabı çoktan kendi aralarında nötralize ettiler: 2:52dk sonra etabı bitiren favorilerin genel klasman sıralamasında bir değişiklik yok, Sepp Kuss dinlenme gününe Maglia Roja da lider olarak giriyor. Juan Ayuso beyaz, Kaden Groves yeşil, Remco Evenepoel ise mavi benekli dağların kralı mayosunda lider. Remco, aynı zamanda günün, biraz da son üç gün düşüşten yükselişe gösterdiği performansı onurlandırmak için en savaşçı pedalı seçildi.

 

Sıralı Tam Liste

 

Bugünkü Etabı İncelersek…

Atlantik Okyanusuna açılan Biskay Körfezindeyiz… Az ötesi Bilbo, yanı başı San Sebastian! Bask Bölgesinde denize sıfır Liencres Playa kumsallarından başlayan 16. Etap, dağlardan denizi görebileceğimiz Bejes tepesinde sona erecek.

La Vuelta a Espana 2023 16. Etap Profiline bakınca bacaklar kendisi dinleniyor, ta ki son 5 km’ye dek!

120,1 km uzunluğundaki etabın profiline bakınca dinlenme günü sonrası ideal bir rota çizilmiş diyebiliriz, sonu dışında! 115 km boyunda neredeyse deniz seviyesinde pedallayan peloton, bu noktadan sonra denize paralel yükselen dağlara doğru yüzünü çevirecek.

Günün ilk ve son tırmanışı Bejes

Aslında 17 ve 18. Etaplara bir nevi hazırlık diyebiliriz Bejes tepesi için: Tam ortasındaki yalancı düzlüğün ikiye böldüğü yaklaşık 5 km uzunluğundaki tırmanışın ilk 1,6 km’sinin ortalama eğimi %11, kalan kısmı da %9 civarında olsa da son metrelerde eğim %14 civarında!

11. Etaba çok benzer bir profil ve sona sahip rotada genel klasman favorilerinin zaferi kaçışa verip son tırmanışta ya kendi aralarında mücadele edecekler ya da beş etaptı gördüğümüz üzere nötralize edecekler etabı. Zira, devrisi gün çıkılacak, Avrupa kıtasının asfaltla çıkılan en zorlu tırmanışı Altu de l’Angliru zirvesi ve sonuncusu bitiş çizgisinin çekildiği toplamda 5 dağ geçidiyle yüzleşilecek 18. Etapta ortalık karışacak!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.