La Vuelta a Espana 2023 13. etap: Formigal. Huesca la Magia > Col du Tourmalet, 134,7 km

Dünkü Etapta Neler Olmuştu?

Zaragoza kentinde sona eren 151 km uzunluğundaki 12. Etabın sonunda zafere açık ara pedallayan isim Juan Sebastian Molano! Geç kalmış ama hak edilmiş bir zafer!
UAE Team Emirates takımının 28 yaşındaki Kolombiyalı sprinter pedalı Molano bu seneki edisyonda takımına ilk etap zaferini kazandırırken geçen sene de Madridde kapanış etabını kazanmıştı. Seneye de kazanırsa peş peşe üçte üç yapmış olacak.

 

Geçen sene de kazanan Molano bu sene de kazandı; seneye de kazanırsa peş peşe üçte üç yapmış olacak.

 

El Ultimo Kilometro

 

Tourmalet yolunda transfer odaklı etapta favorilerin gayesi son 3 km içine olaysız girmek, sprint trenlerine güvenen takımlar için ise zafer için iddialı pedallarını son 1 km içine rahat ulaştırmak olunca sakin geçti diyebiliriz.

 

 

Son 3 km kapısı geride kalıp da favoriler geri çekilince sprint şenlikleri başladı. Zaragoza şehri içinde bir sağa bir sola dönen trenlerin düzenin son düzlükteki sola dönüş bozunca favori Kaden Groves poziyonunu kaybetti. Sağdan boşluk bulan UAE Team Emirates ikilisinden Rui Oliviera çok iyi taşıyarak adeta sapan etkisiyle ileriye attığı Juan Sebastian Molanoya da etabı kazanmak düştü. Pozisyonunu kaybetse da Kaden Groves, mücadeleyi bırakmadı, yeşil mayosunun hakkını vererek etabı ikinci bitirdi.

 

Etabın Öne Çıkan Anları

 

Genel klasmanda herhangi bir değişiklik yok: Sepp Kuss hala Maglia Roja da lider. Tüm favoriler ve Dağların Kralı Mayosu iddialıları yarın ve sonraki etaplara kilitlenmiş durumda.

 

Sıralı Tam Liste

Bugünkü Etabı İncelersek…

Bu sene tam anlamıyla Col du Tourmalet yılı oldu!

Tour de France 2023 6. Etap, Tour de France Femmes 2023 7. Etap ve bu sene La Vuelta da kraliçe etap olarak karşımıza çıkan Fransız Pirenelerinin sırtını bulutlara yaslayan bu acımasız dağ geçidi hakkında çok şey söylense de son sözü zirveden ilk geçen ya da fetheden değil, acılara tutunarak pexallayan peloton söyleyecektir.

 

 

İspanya Formigalden başlayan etap Fransada, Cima Alberto Fernandez anısına 2115 mt rakımdaki Col du Tourmalet zirvesinde sona eriyor: Kraliçe Etap payesiyle karşımıza çıksa da İspanya toprakları içinde olmadığından bu sene ki La Vuelta için iki kraliçe etaptan ilki diyebiliriz; diğeri tabii ki sondan bir önce!

 

La Vuelta a Espana 2023 13. ve de Kraliçe Etap Profili: Testerenizi nasıl alırdınız?

 

Etap kısa, 134,7 km ama insafsız bir profil var karşımızda: Kaba odun kesim testeresi misali sürekli bir çıkış, sürükleyici bir iniş ve yeniden tırmanış… Ta ki, 2115 mt rakımdan bize kucak açan Col du Tourmalet zirvesine dek.

134,7 km boyunca toplam 4216 mt irtifa kazanımıyla pedallayacak pelotonu açılışta 1794 mt rakımda Puerto du Portalet zirvesi karşılayacak; yarış heyecanı ve ufak planlar dahilinde kaçanların zafere tutunmak için kalpiye kayışlarını kopartacağı, favorilerin oluşacak farka göre bırakınız kaçsınlar, bırakmazsak yakalansınlar kararını vereceği zirvede pasaportlar hazırlansın, zira Fransaya giriyoruz!

28 km uzunluğundaki teknik olmayan bir inişle Laruns şehrine indiğimiz gibi hem günün hem de La Vueltanın bu sene ilk Especial yani Hors Categorie tırmanışı yükseliyor karşımızda: Col d’Aubisque!

Tour de France 2022 de 18. Etabın tam ortasına kurulmuş tırmanışın zirvesinde biten en son etap La Vuelta a Espana 2016 idi. 14. Etabın bitiş çizgininin çekildiği 17 km uzunluğundaki bacakları oksijensiz bırakan tırmanışın zirvesini fetheden isim LottoNL-Jumbo takımından Robert Gesink olmuştu.

 

Col d’Aubisque zirvesi geçilir geçilmez başlayan dağ geçidi inişi fazlasıyla teknik: İki kısımdan oluşan iniş, arada yalancı bir %5 tırmanışla bizi Col de Spandelles eteklerine bırakıyor ki, inişte yapılacak bir atak için zafer için olsa dahi, etabın tam ortası, çok erken.

Eteğinden tokasına dek istikrarlı bir %8 eğimle yükselen Col de Spandellesin zirvesi 1300 mt rakımda, tırmanışın uzunluğu 10,4 km. Zirvedeki bonus saniyeler heyecan uyandırsa da beklenti kaçışın kırıntı dahi bırakmayacağı yönünde. Favoriler ve takımları birer adam eksilterek geçidi tırmanıp yakıt kontrollerinden sonra enerjilerini inişe saklayacaktır.

Col du Spandelles ile Col du Tourmalet zirvelerini birbirilerine bağlayan Luz-Saint-Sauveur vadisine 36 km uzunluğunda son derece teknik bir iniş yılan misali serpesere uzanıyor.

 

O an: Pogacarın Düşüşü

 

Geçen seneki Tour de France da Hautacam zirvesinde sona eren 18. etabın 110. km’sinde zirvesinden geçilen Col de Spandelles inişinde Jonas Vingegaard ve Tadej Pogacar ikilisi kaçış grubunun 1:21 dakika gerisindeyken birbirilerini silkelemeye çalışmış, risk alan ikiliden Pogacar bitiş çizgisine 28,9 km kala virajı alamayarak düşmüş, anında kalkıp selesine atlayarak devam etmişti. Pogacarın düştüğünü öğrenen Maillot Jaune Jonas Vingegaard da 9 saniye ötede rakibini beklemiş, buluşan ikili güzel bir sportmenlik örneği şeklinde Hautacam eteklerine dek silkeleme ve atak yamayı bir kenara bırakıp pedallamıştı.

 

Ve Tourmalet… kendisini anlatmak için birçok sayı kullanabiliriz, ama sadece 3 rakamı, bu sene yer aldığı üç büyük tur, yeterli olacaktır: Tour de France 2023, Erkekler 6. etap, Kadınlar 7. Etap ve La Vuelta a Espana 2023 13. Etap.

 

Tour de France 2022 18. Etap: Bromance!

 

Kraliçe etabın zirvesi de yüksek olmalı: 2115 metreye konuşlu 18,8 km uzunluğundaki tırmanışın ortalama eğimi %8 civarında. Büklüm büklüm zirveye uzanan yolda bu sene Tour de France 2023 6. Etapta Jumbo-Visma takım halinde Tadej Pogacara saldırmış, ama Slovenyalı silkelenmek de ne, tutunmuş, beklemiş ve gücünü saklayıp Cauterets-Cambasque zirvesinde herkesi eze eze pedallayarak zafere uzanmıştı.

 

Tour de France 2023, 6. etabın sonunda bir silkelenemeyen olarak Tadej Pogacar zaferini bisiklet spor ve kültürüne saygı duyarak kutlarken…

 

Tour de France 2023 Femmes de ise Demi Vollering rakipsiz bir şekilde herkesi tek tek geçerek sisler bulvarına dönüşen zirveyi fethetmişti.

 

Tour de France Femmes 2023, 7. Etabın zirvesine çken sisleri zaferle dağıran isim Demi Vollering

Genel klasman favorileri kadar dağların kralı mayosu iddialıları için de önemli bir etap bugün: Toplamda 4 zirveden ilk sırada geçen pedal 48 puanı alacak, Jesus Herrada ve Eduardo Supulveda iki favori isim, tabii ki genel klasman favorileri kendilerini avlamazsa.

Kraliçe etabı kazanmak büyük bir gurur ve hem takım hem de kazanan için büyük bir motivasyon, hele bir de ucunda Maglia Roja varsa. Kaçışın umutları Col de Spandelles zirvesinden Col du Tourmalet eteklerine dek uzanan 36 km uzunluğundaki iniş ve vadi geçişinde belirlenecek gibi.

Kaçışı yakalayalım anlaşması yapan favoriler grubu kimseye acımayacaktır. Kaçış uyanık olur da farkı açmayı başarırsa burada ya da öncesinde ve de ciddi bir farkla Maglia Rojayı günün sonunda sırtına geçirecek sümen altı bir şüpheli yer almazsa umut zafere dönüşebilir. Tam tersi, genel klasman favorilerinin Roglic, Vingegaard, pardon Jumbo-Visma ve Evenepoel zaten birbirilerini silkelemek için mücadele edecektir. Ancak asıl göz ardı edilmemesi gerekeken zamana karşı etabı geride kalmış farklar bu kadar yakın ve kalan 7 günde 4 zorlu etap Maglia Roja kaderini belirleyecek iken, UAE Team Emiratesten Marc Soler, Juan Ayuso ve Joao Almeida üçlüsü, Grupama-FDJ takmının iki günlüğüne de olsa Maglia Roja taşına genç yeteneği Lenny Martinez, Movistarın bu sene o sene diye diye pedallayan Enric Mas…

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.