#giro106tr 18. Etap: Oberze → Val di Zoldo, 161 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Beklendiği gibi favorilerin yattığı sprinter pedalların ise zafer için mücadele ettiği bir etap sonu izledik: 197 km sonunda Matthews mi, Milan mı, Dainese mi derken fotofiniş DSM takımının 25 yaşındaki genç İtalyan pedalına zaferi yazdı.

 

Ultimo Kilometro

 

197 km uzunluğundaki etabı 4:25 saatte pedallayan pelotonun temposu çok yüksekti. Romadan önceki son sprint etabı olduğundan ne kaçanlara ne takip edenlere göz açtırılmadı. Michael Matthews çok istese de, takımının son metrelere dek desteğini alsa da sprinti çok erken açtı ve tükendi…Jonathan Milan sağ boşlukta kendisine çok iyi bir alan yaratsa da önünde rüzgarına gireceği bir başka takımdaş ya da rakip pedal olmayınca gücünü tüketti ve hepsinin arasından, arkasından sıyrılıp gelen Alberto Dainese ok gibi fırlayıp çeyrek teker farkıyla zafere uzandı!

 

Etabın öne çıkan anları

 

Dün yorulan favoriler ve elit tırmanışçılar bugün sahneyi tamamı ile sprinter pedallara bırakıp pelotonun arkasında yata yata etabı tamamladılar; zira yarından itibaren deyim yerindeyse düş bir nokta dahi göremeyeceğimiz zorlu etaplar başlıyor.

 

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etaba gelirsek…

Maglia Rosa mücadelesinin gerçek anlamda başlayacağı dolu dolu üç etap var karşımızda, ama önce 18. Etaba bakalım.

Trentinodan çıkmıştık, bugün Veneto bölgesindeyiz, ovalardan Dolomitlere uzanacağımız kısa ama sert, zorlu bir gün bekliyor pelotonu. Oberze düzlüklerinden başlayan 18. Etap 161 km sonunda sürekli irtifa kazana kazana Val di Zoldo zirvesinde sona erecek.

Giro d’Italia 2023, 18. Etap Profili: Kısa ama sert bir gün bekliyor pelotonu, dağlar, nehirler ve zirveler!

Etabın başlangıcına ev sahipliği yapan Oberze kasabasından kuzeye doğru ilk 30 km düz, sonra yönümüz yüzümüz dağlara, Dolomitlere doğru dönüyor. GÜnün ilk tırmanışı Passo della Crosetta; zirvesinden 41,5. km’de geçilecek dağ geçidi 13,5 km uzunluğunda ve ortalama eğimi de %7. Zirve sonrası bir iniş yok; Cansiglio platosu boyunca düzlük ya da iniş karışıklığında yol alacak peloton yarışı kontrol ederken üstünlüğü kaçışa bırakacaktır.

18. Etabın Tırmanışları Sınıf Zirvesi Uzunluğu Ort. Eğim
Passo della Crosetta 1 km 41.5 13.5 km 7.1 %
Pieve d’Alpago 4 km 68.8 3.4 km 5.4%
Forcella Cibiana 1 km 135.9 9.7 km 7.7%
Coi 2 km 156.3 5.7 km 9.4%
Val di Zoldo (Palafavera) 2 km 161.6 2.3 km 6.9%

Birinci Dünya Savaşında sert çarpışmalar yüzünden al kanlara boyanan Anavatanın Kutsal Nehri Piavenin yatağına doğru yol aldığımız sırada nehri besleyen aynı isimli tepeciği de aşmamak olmaz. Pieve d’Alpago aşıldıktan sonra günün üçüncü tırmanışına merhaba diyeceğiz: Zirvesinden 140. km’de geçilecek Forcella Cibiana 9,7 km uzunluğu ve %8 sınırındaki eğimiyle yüklenmiş bacaklar için zorlayıcı olacaksa bile peşinden gelen bonus saniye kapısına doğru iniş favoriler grubunda dinlenme mi yoksa zaman primi mi ikilemi yaratacaktır. Ancak buraya dek hayatta kalan bir kaçış grubu varsa, favoriler son tırmanış öncesi inişte dinlenecektir.

Bitişten hemen önceki son zirve Coi… 900 mt rakımdaki eteğinden 1478 mt rakıma doğru %10 eğime varan bir tırmanış…

Piave nehrine veda edip kendisini besleyen bir başka kol Boite nehrini takip ederek yükseliyoruz: İsmi gibi kendisi de kısa Coi geçidine merhaba deyin! 5,7 km olsa da uzunluğu, %10 ortalama eğimi biraz can yakacak Coi geçidinin… Peşinden gelen Val di Zoldonun bitiş çizgisine ev sahipliği yaptığı göz önünde bulundurulursa 16. Etabın son 6 km’sinin bir kopyasını göreceğiz gibi. Hatta daha da arttıralım: Bu etap sonu tam tamına Vincenzo Nibalilik!

 

Bitiş çizgisine ev sahipliği yapan kış turizmi merkezi Val di Zoldo için Dolomitlerin ciğer açan bir zirvesi sözü peloton için gerçek olacak: Favoriler ve domestikleri, Maglia Azzurra için savaşan Ben Healy ve Thibaut Pinot ve de tırmanışı kuvvetli İtalyan pedallar önce Coi ve peşinden yeniden vadiye inilip de nefes veremeden tırmanılacak Palafavera da atak, karşı atak, takip, yakala ve atak resilati yaşatacaklar. Etap sonu 16. etabın kopyası gibi, Joao Almeida artık bir olağan şüpheli, Maglia Rosa Geraint Thomas ise tüm atakalra cevap vermek zorunda mayoyu savunmak için ve Primoz Roglic ise güçlü mü güçsüz mü, güç saklayan, motor göstermeyen Ferrari gibi mi göreceğiz!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.