La Vuelta a Espana 2023 18. Etap: Pola de Allande > La Cruz de Linares, 179 km

Dünkü Etapta Neler Olmuştu?

Angliru zirvesinde sona eren 17. Etabın sonunda bu kez Velominatiye diz çöktürüp zafere pedallayan isim Primoz Roglic! Angliru ve benzeri sertlikte zirvelerle yıldızı bir türlü barışmayan Roglic, takım desteği ve hırsı ile 12. La Vuelta etap zaferine ulaştı.

 

Zirve yoluna üç kişi başladıkları atak, bitiş çizgisinde iki kişilik gösteriye dönüştü. Zaferin adı da bonus 10 saniyenin yazıldığı tahta da Primoz Roglic!

 

Cerberos misali zirveye son 2,8 km kala Jumbo-Visma üçlüsü, Roglic, Kuss ve Vingegaard, kendileri dahil hepi topu beş pedal kaldıkları, diğer iki pedal da Bahrain – Victoriousdan Mikel Landa ve Wout Poels, sıyrılıp etap zaferine pedalladılar.

 

El Ultimo Kilometro

 

Akıllıca atak yapıp Angliruya dek etabı lider pedallayan Remco, bugün ve yarın kendisine yar etmeyecekleri dağların kralı ve sprint mayosu için puanları topladı; garantiye alınca kendisini yakalandı.

 

124,4 km uzunluğundaki etabın daha ilk tırmanışı başlamadan takım arkadaşı Mattia Cattaneo ile birlikte kaçan Remco Evenepoel dağların kralı mayosu için puanlarını topladı. Angliru başlar başlamaz pelotonla arasına koyduğu 2 dakikalık fark Bahrain – Victorious takımının tempoyu yükseltmesiyle gittikçe eridi.

 

Wout Poels temposu çok değil 1 km sonra Remcoyu yutacak.

 

Angliru zirvesinin gerçek yüzünü gösterdiği son 6 km’de Romain Bardet favoriler grubu içinden atak yapsa da Bahrain – Victorious takımının lokomotifi Wout Poelsin temposu önce Bardet, sonra da Remcoyu yuttu.

%12-17 arası eğimin başladığı son 5 km’de yolun daralması, sisle birlikte görüş mesafesinin azalması ve üzerine ortalığı adeta bir stadyuma çeviren seyircilerin çılgına dönmesi değil tırmanmayı bisiklette dengede durmayı zorlaştırırken yayın motorlar bile yandı, bozuldu.

 

Giro d’Italia 2021 ikincisi Damiano Caruso ve Wout Poels liderliğinde tempoyu yükselten Bahrain – Victorious tam gaz pedallasa da Jumbo-Visma arılarını silkeleyemediler.

 

Juan Ayuso, Marc Soler, Joao Almida, Santiago Buitrago, Cian Uijtdebroeks pul pul dökülürken lider grup Jumbo-Vismadan Kuss, Vingegaard, Roglic, Bahrain – Victorious da Poels ve Landadan ibaretti. Tırmanışın başından beri Bahrain – Victoriousun tempoyu belirlemesi, Jumbo-Vismanın iki isiminden, Roglic ve Vingegaard, birinin erken olası bir atağını engelledi.

3 km kala, Poels önde, Landa arkasında tempoyla pedallıyor, atak ne zaman gelecek dediğimiz anda Roglic eğimin sertleşip seyircinin de kalabalığını avantaja çevirip atak yaptı ve azar azar da olsa fark yaratarak Poels ve Landayı geride bırakıp Kuss ve Vingegaardın da gelmesiyle Voltranı oluşturdu.

 

Son 2 km! Çok değil 100 metre sonra Sepp Kuss ikilinin, Roglic ve Vingegaard, temposuna pedal uyduramayacak, sisler içinde kaybolan ikiliyi kendi temposunda takip edecekti.

 

Üçlü Son 2 km’ye birlikte girse de Vingego ve Roglic doğum günü çocuğu Maglia Roja Sepp Kussu geride bırakıp sisler içinde kayboldu. Son Le Tour şampiyonu Vingego ve buraya Giro şampiyonu ünvanı ile gelen Rogla birlikte bitiş çizgine pedallarken Mikel Landa sisler içinden gelip Sepp Kussu yakaladı ve bir takım arkadaşıymışcasına önünde pedallayıp tempo yaptı.

 

Sisler içinde pedallayan Sepp Kuss, kendisini yakalayan Mikel Landanın tekerinde geldiği bitiş çizgisinden geçerken Maglia Rojayı, 8 saniye farkla Vingegaardın önünde sırtında tuttu.

 

Etabı kim kazanacak, ikili bir birine karşı sprint atar mı derken Roglic tam gaz bitiş çizgisinden geçti, peşinden de Vingego; ikili sırasıyla 10 ve 6 saniye bonusları alırken, Mikel Landa büyük bir sportmenlik yaparak son metrelerde kalan 4 saniye bonusu Sepp Kussun alması için pedal kesti.

 

Sisler Bulvarında senkronize iki pedal:Primoz Rpgliv ve Jonas Vingegaard… İkiliden Roglic ikonik Angliru zirvesinin yeni fatihi olurken, Vİngegaard da Maglia Roja hayaline sadece 8 saniye geride…

 

Etabın Öne Çıkan Anları

 

Bu zaferle birlikte Jumbo-Visma, genel klasmanda hâlâ ilk üç sırada. Sepp Kuss, gerisinde kalsa da etabı kazanan Roglic ve takipçisi Vingegaardın, Magliı Rojayı 8 saniye farkla korudu. Gözler yarınki etabın bitiş çizgisi, La Cruz de Linares zirvesinde! Juan Ayuso ise bugün cepten yedi diyebiliriz, Landa, Almeida ve Uijtdebroeks üçlüsüne zaman kaybetse de hâlâ 4. sırada.

 

Etabı birçok rakibinin gerisinde tamamlasa da Juan Ayuso, yarattığı farkın sefasını sürdü diyebiliriz. Hemen arkasındaki Mikel Landa, kariyerini süslemek için La Vueltayı dördüncü bitirerek, yarın tüm gücüyle pedallayacaktır.

 

Asıl tebrik, Mikel Landaya! Tecrübeli Basklı pedal, takım arkadaşı Wout Poelsin tekerini bir an olsun bırakmadığı gibi şampiyonluklar kazandırsa da Roglic ve Vingegaarda, silkelenmiş, sisler içinde kaybolmuş, yalnız bırakılmış Sepp Kussa, senin yaşadıklarını bende yaşadım dercesine el uzattı, zaman kaybını aza indirip tempo yapıp Kırmızı Mayoyu korumasını sağladı.

 

Yol boyu rakip olsalar da sportmenlik daima ağır basıyor terazinin bir tarafında: Sepp Kuss, bugünkü etabın sonunda takım arkadaşlarından bonuslar hariç 19 saniye fark yediği halde Maglia Rojayı koruduysa rakibi Mikel Landanın az da olsa desteği sayesinde…

 

Etap sonu mikrofon uzatılan Roglic, zaferi için, “kendimi iyi hissediyordum, kendi tempomda pedalladım Kuss, geride kaldı” dediği an, Giro d’Italia 2023 16. Etabın sonunda Joao Almeida ve Graint Thomasın Monte Bondone zirvesine uzanan yolun her metresine eğimle birlikte yükselttikleri tempoya ayak uyduramayıp uçan halı Sepp Kussun tekerine tutunup da çıkması ekran başındaki birçok izleyicinin aklına gelmiştir. Vefa, Alto de l’Angliruda bir sektör adı!

 

Angliru zirvesinin selede dahi oturmayı zorlaştıran son 6 km’si boyunca seyirciler ortalığı adeta bir stadyuma çevirmiş, favoriler ve pelotonun gelmesini bekliyor.

 

Sıralı Tam Liste

 

Bugünkü Etabı İncelersek…

Son 4 gün!

Yemyeşil Cantabria Dağlarının sarıp sarmaladığı Pole de Allande kasabasından başlayan 179 km uzunluğundaki 18. Etap, yeni gelin misali beşi bir yerdesini sergileye sergileye La Cruz de Linares zirvesinde sona erecek.

 

La Vuelta a Espana 2023 18. Etap Profili: Dün yorulan bacaklara bugün de acıma yok!

La Vuelta organizasyonu Asturias Prensliğindeki son etapta, Madride doğru gitmeden önce Cantabria dağlarındaki tüm geçitleri tırmanalım demiş ki, 179 km içinde biri bitiş çizgisinin çekildiği ki, iki kez geçilecek, toplam dört dağ geçidi var.

Peloton ilk üç geçidi, istikrarlı eğimi ile göz dolduran Cat 2 sınıfı Alto de las Estecas geçidini kaçışın doğuşuna izin verip vermeme telaşı ile tırmandıktan sonra etabın tam ortasına yer sofrası misali konulan Puerto de San Lorenzo ile yüzleşecek.

 

 

8 kez La Vuelta rotasına dahil olan San Lorenzo dağ geçidinin neredeyse tüm çıkışlarından geçilse de bir türlü bitiş çizgisine nail olamamış. 1340 mt rakımadaki zirvesinden etabın 88,5 km’sinden geçilecek San Lorenzo geçidinin ortalama eğimi %8,5 toplam uzunluğu da 10 km, ancak açılışı da kapanışı da bayağı bir sert: %10 ve üzerine çıkan anlık eğimleri ile önceki günden, Angliru tırmanışından yangın yerine dönen bacaklara iyi gelmeyeceği kesin.

 

 

Etabın kilit noktası iki kez tırmanılacak La Cruz de Linares dağ geçidi ki, La Vueltada ilk kez geçilecek. Trubia ve Buanga akarsularının tam ortasında yükselen 8,3 km uzunluğundaki tırmanışın ortalama eğimi %8,5. Sola ve sağa dar ve kısa dönüşlerle bezeli tırmanışın açılışı %12 eğimde, kısa bir dinlenme ve sonra yine %12 bir eğim var, ilk 3 km’de ısınan gözüpek bir iddialı, artık etap zaferi mi olur Maglia Roja mı olur, ilk tırmanış sonrası aklına yazıp ikinci kez tırmanıldığında atak yapacağı yeri bekleyecektir.

Zirvesinden Vía Verde de la Senda del Oso yani Ayı Yolu Vadisine kuş bakışı göz atıp sonra yeniden Proaza kentine serbest düşüşle inilecek. Burada Alpecin – Deceuninck takımı Kaden Groves ve yeşil mayosu için kaçışa bir kişi yollayacaktır, puanları olası bir Remco Evenepoel atağına kaptırmamak için; ya da devrisi günün sprint bitişine kendilerini saklayacaklar.

 

 

Hem Yeşil Mayo için puanların hem de Maglia Roja için 6,4 ve 2 saniye bonuslarının bulunduğu ara sprint kapısı kapanır kapanmaz günün son tırmanışıyla La Cruz de Linares ikinci kez yüzleşilecek. İlk turdan deneyimli olan favorilerin atak yapacağı yer ilk 3 km değil de 6. km olur düşüncesindeyim; zira sonraki 1 km nefes alınabilecek bir düzlük sunuyor, kalan 1,5 km de ise dinlenmenin ve hızı arttırmanın da etkisiyle zafere kaçınılmaz bir pedallama olacaktır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.