
Orbea Avant ve Orca & Campagnolo Athena ve Scirocco 35mm deneyimlerim
Orbea hayatıma eski UCI WorldTour takımlarından Euskatel Euskadi’yi tanımamla girdi. Turuncu renkli ışıl ışıl Orbea Orca modelleri ile etaplar kazanıp, kaçışlara katılan bu Bask takımı bisiklet sporunu sevdiğim zamandan beri benim için özel bir yeri oldu.

Bitiş çizgisinden elleri zafere doğru açılmış halde geçen Orbea formasını terleten İspanyol Samuel Sanchez’den başkası değil. (Tour de France 2011, 12. Etap: Cugnaux > Luz-Ardiden, 209 km (Fotoğraf: PASCAL PAVANI/AFP/Getty Images)
İlk fırsatta pazara giriş yapan Orbea Türkiye’nin Caddebostandaki mağazasını ziyaret edip modelleri inceleyip markanın Türkiyeye gelmesinde büyük emeği bulunan Aram Tabar ile tanıştım. Özellikle de Orbea’nın yol bisikletlerindeki, ilgimi sadece yol bisikleti disiplini çektiği için, farklı ve canlı kadro boyaması ve yenilikçi kadro tasarımları kendisini belli ediyordu.
Hali hazırda kullandığım kendimce geliştirdiğim Specialized Venge karbon yol bisikletimi ulaşım için kullanmak istemediğimden Specialized Sirrus Comp modelini almıştım. Ancak bir kere yol bisikletinin sürüş pozisyonuna, verdiği zevke alışınca kolay kolay düz gidonlu bir bisiklet kullanmaya alışamadım. Bu yüzden Specialized Sirrus Comp bisikletimi sattım. Ayrıca bu kararıma hem hafta sonu hem de hafta içi kullanabileceğim bir dayanıklılık bisikleti almayı düşünmem de etkili oldu.
Araştırmalarımın sonucundan Orbea Avant M30 (Model yılı 2015, MY2015) modelini almaya karar verdim. Tercihimdeki ana etkenler
- ulaşım için hızlı ve atak olmasının yanında
- İstanbulun kuzeyindeki köylere doğru pedalladığımız 100 km ve üzeri turlarda konforlu olması idi.
Bunun yanı sıra kadronun yenilikçi tasarımı da etkileyiciydi: elektronik vites ve hidrolik disk fren uyumluluğu halihazırda mekanik vites ve fren donanımı ile gelen kadronun kullanıcıyı düşünen geleceği yakalayan çizgisi rakiplerine göre çok öndeydi. BB30 destekleyen orta göbek esnemezliği en üst seviyeye çıkartırken güç kaybını da en aza indiriyordu. Dayanıklılık (endurance) disiplini bisikletlerin olmazsa olmazı geniş lastik kullanımına izin veren kadronun bir diğer sürprizi ise kadronun altına gizlenmiş aerodinamik arka fren bacaklarıydı.
Orbea Avant tüm bu detayları ile açıkçası beni büyülemişti.
Bisiklet üzerinde halihazırda gelen Shimano 105 5800 serisi vites ve fren grubu, FSA Gossamer 50/34t aynakol ile Mavic Ksyrium Elite S jant setini hiç kullanmadan sevdiğim bir arkadaşıma uygun fiyata ikinci elden satarak hayalimdeki vites, fren ve jant setini almak için gerekli kaynağı sağladım: Campagnolo Athena vites-fren seti ve Campagnolo Scirocco 35mm jant seti. Dış lastik tercihim ise Continental GP4000 S2 700x28mm oldu.

Campagnolo’nun Türkiyedeki yetkili satıcısı Aktif Pedal’dan Athena ve Scirocco seti alıp Orca’ya takacağım günü beklemeye başladım.
Açıkçası Campyler ve Orbea Avant ile çok istememe karşın çeşitli rahatsızlıklar yüzünden çok uzun sürüşler yapamadım. Ancak kadronun kötü yollardaki konforu, tırmanışlarda hızı koruyan açıları ve günlük kullanımdaki rahatlığı ile gönlümü kazanmıştı. Virajlı yollardaki güvenli yol tutuşu da en beğendiğim özelliklerinden biriydi. Tırmanmaya ve kadanslı pedallamaya elverişli vites oranlarına sahip Campagnolo Athena vitesler, 1725gr ağırlığına karşın gerek düz yolda, gerek tırmanırken hızını koruyan Campagnolo Scirocco 35mm jantlar bisikletin konforlu sürüşünü daha da üst seviyeye çekerken İstanbulun yoğun trafiğinde bile kullanım kolaylığı sağlayan yapıları sayesinde her kullanışımda mutlu olmamı sağladı.
Ama Dünya üzerinde eşine az rastlanan teknik bir sorun nedeniyle Orbea Avant ile yolculuğumuz beklenenden kısa sürdü. Orbea Türkiye markanın arkasında durarak sorunu çözmesiyle Orbea Avant hayatımdan çıktı ve her zaman hayranı olduğum Orbea Orca M20 (MY2015) girdi. Avant’ın üzerindeki vites-fren-jant setini ve diğer tamamlayıcı donanımları olduğu gibi pembe, mavi ve siyahın kadronun üstüne serpiştirildiği mat bir renge sahip Orca’ya taşıdım.
Orca, Avant’a göre daha agresif hatlara sahip ve hızlanma tepkileri Avant’a göre çok daha iyi bir bisiklet. Zaten keskin ayrım da burada: Avant bir dayanıklılık bisikletiyken Orca pelotonun vazgeçilmezi, safkan bir yarış-tırmanış bisikleti. Haliyle disiplin ayrımı bu kadar belirginken Orca’nın kadro açılarının desteklemesine karşın 700x28c çapında lastik kullanmak yerine 700x25c tercih ettim. Tamam, Avant’ın sağladığı konfordan biraz olsun feragat ettim, ancak buna kesinlikle değdiğine inanıyorum.
Orbea Orca açıkçası bugüne kadar kullandığım en şaşırtıcı bisiklet oldu. Sahip olduğu 50/34t dişli aynakola rağmen düzlükte çok hızlı, tırmanışlarda hızlanma tepkisi harika ve kötü yollarda yol tutuşu ve dengesi ise Avant’ı aratmayacak derecede iyi bir bisiklet.
Orbea Orca, Campagnolo Athena vites-fren seti ve Scirroco 35mm jant setiyle birlikte sanki hep onlarla kullanılmak için üretilmiş bir bisiklet olduğunu gösterdi. Campylerin sıradışı yetenekleri, Orca gibi gerçek bir all rounder – competitive bisiklet ile birleşince elinizde uzun hafta sonu turlarında sizi destekleyen, ulaşımda zaman kazandıran bir bisiklet çıktı ortaya.
Son olarak Orbea Avant iyi bir bisiklet ama Orbea Orca performans ve genel olarak düşününce her yönden daha iyi bir kadro. Orca uzun veya kısa sürüşler olsun, her yönden performans alabileceğiniz bir kadro. Bugüne kadar çok bisiklet kullandım ama bukalemun gibi her ortama ve her yol şartına bu kadar rahat uyum sağlayan bir performans kadrosu kullanmamıştım.
Orbea Orca M20 kadro üzerinde şu an kullandıklarım:
- Vites ve fren grubu: Campagnolo Athena (aynakol: 50/34t, ruble: 12-29t)
- Jant seti: Campagnolo Scirocco 35mm
- Gidon ve bogazı, sargı: Zipp Service Course SL
- Sele: Prologo
- Sele borusu: FSA SL-K light
- Pedal: Shimano Ultegra 6800 SPD-SL
- Lastik: Continental GP4000 S2 700x25c
- Ağırlık: 7.8kg