Giro2021 17. Etap: Canazei → Sega di Ala, 193 km

16. Etapta neler olmuştu?

Kraliçeyi beklerken prensesle karşı karşı kaldığımız bir etapta son sözü sırtında Maglia Rosa ile zafere uzanan Egan Bernal söyledi.

Son 1 km

 

212 km planlanan etap Dolomit Alplerinde bahar bir başka şiddetli yaşanır temasına uygun yağmur, kar ve fırtına egemen olunca bir gece ansızın 212, 213, 215 km diye beklerken yarış direktörü Mauro Vegni takımlara çok sonradan danışarak ani bir kararla etabı kısalttı: Günün ikinci ciddi tırmanışı Passo Fedaia ve bu seneki Giro da çıkılacak en yüksek zirve, Cima Coppi ile taçlanan zirvesi Passo Pardoi etaptan çıkartılınca geriye sadece Passo di Giao kaldı. 155 km uzunluğundaki etap Passo Giao zirvesi aşılıp da Cortina d’Ampezzo kentinde sona erecek şekilde kısaltıldı.

Etabın öne çıkan anları

 

Etap kısalınca genel klasman iddialıları Maglia Rosa için daha saldırgan bir yarış çıkartır mı diye beklerken Egan Bernal, bitiş çizgisine 22 km kala içinde bulunduğu gruba karşı atak yaparak, zaten yağmur ve kar yağışı, buz kütleleriyle sarılmış yollarda darmadağın olan peloton içinden tek başına şahlanıp kaçışı bir bir avlayıp tek başına, sırtında Maglia Rosa olmasına karşın çıkartıp pedalı masaya vurdu ve epik bir etap zaferine imza attı!

Egan Bernal, sırtındaki pembe mayonun hakkını vererek Nibali, Almedia, Formolo gibi isimlerin yer aldığı elit tırmanışçılardan oluşan bir avuç pelotona karşı atağını yapıp liderliği ele alarak zafere pedallarken.

 

Nibali, Ciccone, Yates derken günün kaybedeni ise Remco Evenepoel ve takımı Deceuninck – Quick Step oldu, zira Giro başladığından beri Evenepoel yerine Joao Almedia üzerine yoğunlaşıp destek verselerdi şimdi daha iyi bir pozisyonda olabilirdi. Maglia Rosadan 10 dakika uzaklıkta 10. sırada yer alan Almedia boş yere iki hafta boyunca zaman kaybetmesine karşın bugün yine oldukça iyi bir noktada.

Bulutların kümelendiği Dolomit Alplerinde bir fatih… Passo di Giao da geçilirken.

Bernalden sonra etabı bitirenler için bundan sonra kalan etaplar ilk 10 içinde yer almak ve tabii ki podyumun ikinci ve üçüncü basamağı…

 

Gelelim bugünkü etaba

Kırpılmış Kraliçe Etap sonrası gelen dinlenme gününde takımların güç toplamasını umalım zira Milanoya uzanan yollar bir hayli zorlu!

Dolomit Alplerine veda ediyoruz: Canazei → Sega di Ala kentleri arasında pedallanacak 17. etap 193 km uzunluğunda ve yıkıcı, yakıcı ve yankılı bir profile sahip. Etabı dörde bölersek ilk üç bölüm 1300 mt rakımdan düze, bereketli topraklara doğru sürekli bir iniş halinde: Dinlenme gününün sele üzerinde devam etmesini tabii ki bizim kadar peloton da isterdi, ama eteklerine vardığımız Passo di San Valentino dağ geçidi bayağı insafsız: 1315 mt rakıma konuşlu zirveye uzanan 15 km yolun ortalama eğimi %8 civarında.

Geçit geride kalır kalmaz son sürat bir diğer geçide kavuşmak için pedallayacak peloton; yeniden 100 mt rakıma inilip de bu sefer 1246 mt rakımdaki Sega di Ala geçidiyle hesaplaşılacak.kendisine komşu sayılabilecek Passo di San Valentino dağ geçidinden bir boy daha kısa olsa da daha sert bir eğime sahip Sega di Ala: 11 km’de %10!

Rakımsal değişiklikler pelotonun dengesini elbet bozacaktır; Zorlu iki etabı zaferle taçlandıran Maglia Rosa sahibi Egan Bernal en yakın rakibi İtalyan Damiano Carusoya 2 dakikanın üzerinde bir fark atmış olsa da INEOS Granadiers takım halinde hem Carusoyu hem de üçüncü Hung Cartyi gözaltında tutacak bir tempo yapıp kaçışı destekleyecektir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.