2015 sezonunun unutulmazları: Nibali is alive!
Geçen senenin TdF şampiyonu Nibali’yi unutmak mümkün mü? Üç büyük turu kazanan 6 isimden sonuncusu Nibali geçen sene hem dört etap kazanmış hem de sarı mayoyu ele geçirdiği andan itibaren bırakmamıştı.
Pek de iyi bir sezon geçirmeyen Nibali’ye açıkçası TdF2015’de dişe diş kana kan bir mücadele içinde geçen 19. etabı kazanmak ilaç gibi gelmişti. Zira geçen sene daha ilk haftada sarı mayoyu sırtına geçiren Nibali’nin 1 sırt numarası ile başladığı TdF2015’de bekleneni verememesi hem İtalyan hem Fransız basınında hayal kırıklığına neden olmuş, zaman kaybetmeden de son şampiyonu iğneleyen, moral bozucu haberler ortaya çıkmıştı.
Neler olmuştu?
Öncelikle öncesi… 18 ve 19. etapları saymazsak 4. etapta kendisini gösteren ve genel klasmanda iyi bir yer için saldıran Nibali, Chris Froome’un dinlenme La Pierre Saint-Martin tırmanışında ölümcül darbeyi vurmasından sonra silinip gitmişti. Zira 10. etapta neredeyse 5 dakika fark yemiş ve genel klasman iddiası kalmamış, etap kovalar olmuştu.
138 km ile kısa sayılabilecek 19. etap Alpe d’Hüez dışında turun kraliçe etabı sayılabilirdi. Zira Saint-Jean-de-Maurienne → La Toussuire arasında pedallanan 138 km uzunluğundaki etapta peloton sırasıyla CAT1, HC, CAT2 ve CAT1 sınıfından dört tırmanışı geride bıraktı.
Etapta akıllarda kalan birçok şey oldu:
- Pierre Rolland’ın son 15 km’ye dek kaçması
- 22 km tırmanış, 14 km inişiyle başlı başına bir efsane olan Col de la Croix de Fer,
- Bitişe 58 km kala Chris Froome’un teknik bir sorun yaşayıp kısa süreliğine de olsa geriye düşmesi,
- buna karşın Quintana, Valverde, Contador’un Froome’u beklemesi,
- ancak Nibali’nin fırsatı görüp atak yapması…
- 14 km uzunluğunda Col de la Croix de Fer inişi
- ve peşinden 6 km uzunluğundaki Col du Mollard tırmanışı
- ve peşinden 16 km uzunluğunda bir soluksuz iniş daha
- derken hiç nefes arası vermeden 17 km uzunluğundaki La Toussuire tırmanışı
- ve zirveye doğru ataklar, ataklar, ataklar!
Atak yapanları, tırmanışta eğimin sertliğine karşın tutunamayanlar, Müthiş kare as: Froome, Contador, Valverde, Quintana ve genel klasman zaman savaşları, Parisi görebilmek için grupetto içinde tutunmaya çalışanlar, Quintana atak yapacak mı, Froome cevap verecek mi…
19. etap Nibali’nin ve genel klasman iddialılarının açıkça savaştığı, dahası 10. etap sonrası üzerlerine çöken ölü toprağını silkelediği bir etap oldu. Bunların hepsi etabın içinde gizli, 90 dakikanızı ayırıp izlemek öğrenmek için yeterli:
“Etabı kazanamasa bile, eğer buradan sonuna kadar denerse, diyecekler ki büyük şampiyonmuş. Yani denedi en azından.” Sarper Günsal, Spor Locası
Her ne kadar bitime 58 km kala Froome’un yaşadığı teknik soruna karşın Nibali’nin Col de Croix de Fer zirvesine 5 km kala atak yapması kimilerince tasvip edilmese de gerçek şu ki Nibali mayo için atak yapmadı. Amacı son şampiyonun ölmediğini göstermek için etap zaferi idi, nitekim başarılı oldu da. 58 km boyunca kendisini amansızca takip eden genel klasmanın ilk 10 pedalına karşın tutunabilmesi ve başaramasa bile yapabileceğini göstermesi açısından müthiş idi! Son kilometrelerde eğimin yumuşamasına rağmen yüzüne yerleşen acı bile tırmanış domestikliğinden bu noktaya gelen bir adamın, Nibali’nin, zaferini adeta taçlandırıyordu!
Bu atağıyla Nibali bir önceki etapta 7. sırada yer alırken genel klasmanda kendisini iyi yerde, akıllıca atak yapmasının ödülü olarak 4. sıraya kadar çekti ve Parise dek durumunu korudu. Tekrarlayalım: şampiyonlar asla ölmez!
Forza Nibali!
Nibali bu yıl her ne kadar sönük bir sene geçirmiş olsa da ne kadar iyi bir bisikletçi olduğunu bence Lombardiya’da gösterdi. Unutulmaz bir atak, iniş ve bitiş.
Pingback: #TdF2022 9. Etap: Aigle > Châtel les portes du Soleil, 193 km
Pingback: #giro106tr 18. Etap: Oberze → Val di Zoldo, 161 km – aynakol