Yol Bisikletleri için Çamurluk Rehberi
Kışın bisiklete binmek tam bir çılgınlık diyenlere inat kuru kalmak için üç yol var: Baştan aşağı GoreTex özellikli kıyafetlere sarınıp bisikletin tepesine çıkmak ya da uysun uymasın çamurlukları takıp pedallamak. Üçüncüsü mü? Dışarıda binmek yerine trainer lobisine kulak vermek!
Üstüm başım, kıçım ıslanıyor diyor, bunu engellemek istiyor, Ass Saver yetersiz geliyor ve buna isyan ediyorsanız ve de çamurluk takabilmek için deliklerden yoksunsanız…
Çamurluk bağlantılarından yoksun bir yol bisikletiniz varsa derdinize derman olacak seçenekler biraz eğreti olsa da iş görür nitelikte.
Polisport, Zefal, Topeak, Crud, Full Windstor gibi markaların akıl dolu çözümleri bir hayli pratik.
PoliSport Michigan ve Zefal Swan
İki ürün de birbirine benzer nitelikte: Sert plastikten yapılan setin arka çamurluğu sele borusuna kelepçe yardımıyla bağlanırken ön çamurluk ise kadro altına paketten çıkan iki adet lastik yardımıyla bağlanıyor. Poponuz, ayaklarınız kuru kalıyor!
Gelelim eksilerine: İki ürünün tek kötü tarafı fazla sıkılınca kelepçeler ya da lastik bantlar kopabiliyor; fazla sıkılmasına da gerek yok lastik bantlar zamanla, ortam koşullarına bağlı olarak esnekliğini kaybediyor. Kısaca nazik olmak gerek kullanıldığında. Ayrıca arka çamurluk ayar vidası sıkı olmalı ki sürüş esnasında arka tekere değip durmasın.
Maliyet: 50-75 TL arası
Diğer modellerden farklı olarak ön çamurluk maşaya, arka çamurluk ise üst çeki borularına lastik bantlar sayesinde bağlanıyor. Koruma kısımları ve bağlantı parçaları sert plastik, çubuklar da demirden yapılan çamurluğun arka teker kısmı %80 koruma vaat etmekte. 700x28c lastik ise çamurluğun maksimum sınırı, tabii bu lastik ölçüsü ile kullanabilmeniz için fren bacaklarınızın da uzun (long reach drop) olması gerekiyor.
Kablo bağlantıları lastikler ve bir önceki modelde olduğu gibi zamanla katılaşıp kopabiliyor, sonrası kablo bağı.
Maliyet: 50-75 TL arası
Ön çamurluğun lastik bağlantıları maşaya tutturulurken ufak bir vida yardımıyla ön frenin arkasına da çamurluğun üst kısmı vidalanarak sağlamlaştırıyor. Arka çamurluk ise diğer modellerden farklı olarak sele borusuna değil de üst boru ile sele borusunun birleştiği 90 derecelik alana cırt cırt yardımıyla sarılarak bağlanıyor. Arka Çamurluğun yükseklik ayarı bir 2.5 Allen Hex Key ile ayarlanıyor.
Ön çamurluk zamanla sağa sola dönüşlerde ayakların ucuna değip kırılabiliyor. Arka çamurluk ayar vidası da zamanla yalama oluyor.
Maliyet: 75 – 90 TL arası
Specialized Plug and Play Fender
Ön ve arka çamurluk bağlantısı olan tüm yol, tur, cyclocross bisikletlerine uygun tasarlanan Specialized Plug and Play çamurluk setinde kullanılan malzeme alüminyum; ağırlığı da 650gr bandında. Ürünün kendi bilgilendirme yazısında lastik kapasitesi en çok 700x30c dese de ben 700x32c ile sorunsuz kullandım. Ürün kutusundan alüminyum, çelik ve karbon kadrolar için birçok vida ve basit bir kurulum yönergesi çıkıyor.
Basit kurulumu ve uygun delikleri olan karbon kadrolara monte edilebilmesi artıları olsa da eksileri de var tabii ki: tek bir sabitleme demiri arka çamurluk için yetersiz kalıyor, çamurluğun tepe noktasından ayarı kaçıp lastiğe sürtebiliyor sürüş esnasında. Bir diğer olumsuzluk ise ön çamurluğun korumasının yetersiz kalması, oysa burada bir plastik süpürgelik konulsa ayakların ıslanmasının önüne geçilebilirdi.
Maliyet: 60 USD (KDV Dahil)
Yine bir İngiliz çamurluk icadı ile karşı karşıyayız: Crud RoadRacer mk3 aslında bir önceki serinin yenilenmiş versiyonu. Tamamı ile plastik malzemeden yapılan çamurluk 700x38c ölçüsüne dek destek sağlarken montajının kolay olmasıyla öne çıkıyor. Paket içinden çıkan çeşitli kelepçe ve sert cırt cırtlarla kadroya tutturulan çamurluğun görüntüsü de bayağı estetik.
Olumsuz yanı yok mu? Tabii ki var: Maşanın iç yüzeyine (tyre room) çift taraflı bant ile yapıştırılan cırt cırtlar birçok sürücünün hoşuna gitmeyecektir; paket içinden çıkan çözücü de bu tepkileri önlemek için olsa gerek.
Maliyet: 35 Sterlin
Specialized Plug and Play çamurluk setine benzese de SKG Longboard rakibinin eksikliklerini fazlasıyla kapatıyor; birçok gravel, cyclocross, all-rounder, adventure bike üreticisinin sitesinden tavsiye edilen çamurluk olmasına şaşmamak gerek. Zira, SKS Longboard adı üzerinde bayağı uzun… Ön çamurluğun sonuna yerleştirilen süpürgelik yerden gelen suyun tamamını kestiği gibi arka tekerin kadroya bağlandığı noktanın da kapalı olması kadronun ve de aynakol, ön vites aksamlarının temiz kalmasını sağlıyor.
Kadro üzerinde uygun montaj deliklerine vidalar yardımıyla takılan SKS Longboard çamurluk setinin tek olumsuz yanı yeni nesil karbon maşalar için özel bağlantı parçası istemesi ki, bu parçaların kadroyla birlikte elinizde olması gerekiyor. Çünkü yeni nesil karbon maşaların birçoğunda bağlantı delikleri maşanın ortasında (içi ya da dışında) yer alıyor.
Maliyet: 120-150 TL
Ass Saver mi? Kötü gün dostu olması dışında mangal yellemek için birebir! Popoyu doğrudan korusa da bir süre sonra yerden gelen su baldır ve ayaklara doğru ilerliyor. Arkadan gelen su bir süre sonra sorun olmazken ayakların ıslanması büyük sorun, zira ayakların üşümesiyle birlikte vücut tamamı ile enerjiyi ısınmak için harcıyor. Bu yüzden tam koruma sağlayan bir çamurluk kışın dışarıda bisiklete binmek (idman, ulaşım, Gran Fondo) için şart oluyor.
Kıçınızın kuru kalması dileğiyle.