Arazi Bisikleti Deneyimim
Ekim 2011’de yeni bir arazi bisikleti almak için araştırmalar yapıyordum. TREK 6000 ve Merida Matts TFS 500 modellerini gözüme kestirmiştim. Velespit Kızıltoprak mağazasına gidip TREK 6000 modelini yerinde görmüştüm ama Merida için görebileceğim bir yer yoktu. Sonra nedendir bu iki modeli eledim başka markalara yöneldim.
2012 Şubatında aldığım Salcano NG030 SLX (2011) modeli tamamıyle donanım açlığımı gidermek içindi. Zira bisiklet üzerinde Ritchey firmasının WCS Marathon serisi sele ve borusu, gidon ve bogazı, elcikler, Shimano SLX M660 serisi vites ve frenler, DT Swiss XC430 jant çemerleri ve yine Shimano SLX göbekler, Michelin Mud Fighter dış lastikler… Kısacası bisiklet değil donanım alıyordum, çünkü planlarım farklıydı.
Kasım 2012’de bir anda işsiz kalınca iyice bisiklete ağırlık verdim, tepesinden hiç ayrılmadım diyebilirim. Ulaşım maliyetlerini de aşağı çekmek için her yere bisikletle gidip gelmeye başladım, bunun dışında uzun soluklu turlar, arazi sürüşleri derken bir gün zincirim kopunca vites sistemimin bayağı yorgun düştüğünü fark ettim ve bir yenileme sürecine gittim: Şubat 2013’de o zaman Kaçkar Bisikletin Bostancı Şubesi olan, bugünkü ismiyle Bisiklet Sepetinden Serkan’ın yardımlarıyla SRAM X7 – X9 vites sistemine geçiş yaptım.
Aslında kendimi bulmam ve arazi sürüşlerinde daha da yetkinleşmem 2013 Martının sonlarına doğru oldu: Kaçkar Bisikletin Göztepe Şubesinden Giant ATX Pro kadro alıp Salcano üzerindeki tüm donanımları aktardım. Kaçkar Bisikletten Yusuf’un tavsiyelerine uyarak jant seti ve ön süspansiyonu değiştirmek için para biriktirmeye başladım.
Mayıs 2013’de Delta Bisikletin yaptığı indirim kampanyasından yararlanarak RockShox SID Team Dual Air 100 mm ön süspansiyon ve Shimano PD-M520 kilitli pedalları, Decathlon’dan da Shimano SH-MT33 ayakkabıyı alınca ver elini Likya, Muğla, Malatya, Kapadokya, Bandırma, Kapıdağ, Keşan, Yalova… İşsizliğin de verdiği zaman imkanlarını kullanarak pedalladım, tırmandım, düşüp kalktım ve devam ettim. Hemen hemen her gün bisiklete biniyordum, artık aylık 1000 km kadar pedallıyor, gittikçe bisiklete daha hakim olup arazide denge kurmayı, tırmanışımı geliştiriyordum. Son eksikliğim ise jant seti idi.
Eylül 2013’de Decathlon Bayrampaşa Mağazasında indirime giren Mavic Crossride UB/Disc 26” jant setini alınca eksiğimin kalmadığını sandım. Yalova tepeleri, İstanbulun Kuzey Ormanları derken tırmanmadığım yol, girmediğim orman, arazi, patika kalmamıştı diyebilirim. Artık 3*9 vites sistemimin yetersiz geldiğini hissedebiliyordum. Sistemi 2*10 veya 2*9 sisteme geçirmek için “aynakolu mu değiştireyim, yoksa tüm seti mi, hangisi daha iyi, hangisi daha ucuz…” araştırmalar yaparken Kapadokya Bisiklet Festivalinde tanıştığım, şimdi ise Giant Türkiye’de ürün yönetimi müdürü Aybars’ın tavsiyesi ile aynakol kollarını (cranks) yapraklarını (chainrings) vida ölçülerine (BCD: Bolt Cycle Diameters) uyumlu olacak şekilde değiştirmeye karar verdim.
Ekim 2013’de Alman bike-componenst.de sitesinden Shimano SLX M665 serisinden büyük 38, küçük de 26 dişli olacak şekilde iki yaprak siparişi verdim. 15 gün sonra yapraklar gelince soluğu Delta Bisiklette Kızıltoprak Şubesinde aldım. Şimdi Giant Türkiyede teknik serviste çalışan Emirhan ile uğraşıp 2*9 vites sistemini oluşturduk. 26 dişli ile tırmanmak çok farklıydı, ilk başlarda zorlasa da, eksi tırmanış dişlisi 22 olunca, alışıp daha hızlı ve dengeli tırmanmaya başladım. 38 dişli ise 44 dişliye göre daha uzun süre yorulmadan pedal çevirmeye imkan tanıyordu; 26 dişli ile kalkış yapıp hızlanmak, 38 dişli ile hızı korumak 44-32-22 dişli yapısına göre daha kolaydı.
Bu arada Ekim 2013 içinde Specialized bisikletlerinin Türkiyedeki yetkili yatıcısı Aktif Pedal ile iş görüşmelerine başladım ve Kasım ayı içinde sonuçlanınca Beşiktaş Fulyadaki OTİM Merkez mağazasında işbaşı yaptım. Zaten bir hobi olmaktan çıkan bisiklet spor olmanın da ötesine geçip hayatımın tam merkezine giriyordu. İş yaşantım ise bu yazının konusu değil, dinlemek isteyen olursa anı ve deneyimlerimi bir sürüşte yanyana pedallamayı teklif ediyorum.
Kasım 2013 içinde kendime bir doğrum günü hediyesi olarak Rotwild Bisikletlerinin Türkiyedeki tek yetkili satıcısı Çekim Bisikletten SRAM X9 (10 vites, 2014) vites seti almak için Michael ile anlaştım. Sonuç tek kelime ile mükemmel olmuştu!
Şubat 2012’de Salcano NG030 SLX ‘ten artık eser kalmamıştı, yaşayan tek parçası ise Giant ATX Pro üzerinde Ritchey donanımlarıydı ki, bununla birlikte donanım odaklı düşüncelerim de değişmişti. Tabii ki bunda artık bisiklet sektöründe çalışmamın da etkisi vardı: kadro her şey, donanım hiçbir şey!
Mayıs 2014’e dek Giant ATX Pro kadro üzerine inşa ettiğim bisikletimi herhangi bir aksilik yaşamadan kullandım. 26” teker sınıfını artık sektöre yön veren Giant, TREK, Specialized, Merida gibi birçok firmanın yavaş yavaş da değil bir anda terk edip öncelikli olarak 29” ve sonrasında 650B (27,5”) sınıfına kayıp 26” tekeri uzmanlaşma gerektiren downhill, gravity, enduro gibi disiplinlere kaydırması üzerine sektörde olmanın da verdiği rahatlıkla yeni bir bisiklet almaya karar verdim.
Yarış koşmayacağım için karbon herhangi bir donanım istemediğim ve tercihimi alüminyum kadrodan yana kullandım. Specialized Crave Expert 29er. 29” teker olmasına karşın 11 kg ağırlığı, sahip olduğu 2*10 vites sistemi, havalı süspansiyonu ile arazide tam hakimiyet ve güven veren bir bisiklet Specialized Crave Expert 29er. Her şeyden önce kadronun sahip olduğu açılar 26” teker görünümünde olsa da konik alın borusu, sele borusu açısının ileri doğru verilip orta göbeğin biraz aşağıya alınarak arka çeki borularını kısaltmadan zincir hattını kısaltmayı başaran AR-GE çalışmaları… Benim sürüş tarzım için ne eksik ne fazla, geliştirmeye de açık bir bisiklet olduğu için oldukça memnunum.
Kasım 2014 gelmesine karşın 1200 km pedalladığım bisikletimde henüz herhangi bir donanım yükseltmesi yapmadım, kutudan nasıl çıktıysa hâlâ öyle. Başlıca yapmak istediğim ama henüz zamanı var dediğim değişiklikler ise jant seti ile dış tekerler, 40/30 dişli sayısına sahip bir aynakol. Hepsi bu…
Kısa bir soru ve cevap: En çok hangi model tatmin etti peki beni? Giant ATX Pro kadro! Çünkü bisiklette önemli olan kadro, gerisi ihtiyaçlara ve kullanıma göre değiştiriliyor, kadro ise hep baki. Specialized Crave Expert 29er ise kendisine alışmamı bekliyor tüm heybetiyle.
Pedallayarak okuduğunuz için teşekkürler.
Ben de 2006’da Trek 4500 aldım. 2014 yılı içinde büyük bir hamle yaparak disk frene geçtim ki zaten göbek ve kadro uygundu. Bir de sele değiştirdim kırıldığı için. Çok fakirim keşke ölsem 🙂
Sen o aynakolu değiştir de gör performans artışını. Bir de Jantlar
Kadronun önemi hakkında güzel bir yazı olmuş kalemine sağlık, şimdiki bisikletine alışman biraz zaman alacak sıklıkla araziye girip önceki bisikletin ile yaptığın patikaları arşınlaman sıklıkla bindiğin patikalarda yine bolca binmen gerek, yeni bisikletinin açılarına, tepkilerine alıştığında ise arazideki sürüşün eskiye göre diğer kadrona göre çok değişecek,iyileşecek yaşadım ordan biliyorum :))
Merhaba Mahsus Bey,
Eksideki tavsiyelerinizi ve duyurunuzu okurken burada aldim solugu. Fakat ekside hesabim olmadigi icin oradan yazamadigim icin buraya yaziyorum. Ben 31 yasindayim (173cm boy 68kg). Letonya’da yasiyorum ve buranin genel olarak duz bir cografyasi var. Ortaokul, lise yillarinda bisikletten inmezken uzun suredir ayri kaldigim bir spor/aktivite. Simdi 1.5 yasinda bir kizim var ve onuda alip bisiklet turlarina cikmak istiyorum; Aslinda kizim bahane kendim de tekrar bisiklete ve aktif spora donmek istiyorum. Burada xRace adi verilen yarislar var ve orayada hazirlanmak istiyorum acikcasi. http://xrace.lv/en/about-xrace/
Bana MTB olarak tavsiyeniz ne olur? Butcem sanirim 500 EUR gibi olabilir fakat tavsiyelerinize gore daha yukari tasiyabilirim. Ayrica cocuk koltugunuda kolayca monte edebilecegim bir model ariyorum. Tavsiyeleriniz icin simdiden cok tesekkur ederim.
Tekrar Merhaba,
Sizden bir yorum gelmedi ama Specialized Rockhopper Sport 29 modelini satın aldım. http://www.specialized.com/tr/en/bikes/mountain/rockhopper/rockhopper-sport-29
Belki burayı okuyan diğer arkadaşlara da yardımı olabilir özellikle de çocuk koltuğu takmayı düşünenler için. Aldığım modelin kısa boy (S) kadrosunu tercih ettim bana uygun olduğu için fakat çocuk koltuğu takıldığı zaman 29″lik lastiğe değiyordu alt kısmı. Onuda kısa boy kadrolar için üretilmiş uzatma çubuğuyla çözdüm. Kullandığım çocuk koltuğu Hamax’ın Zenith modeli.
Ali bey merhaba, bisikletinizi iyi günlerde kullanmanız dileğiyle. Çocuk koltuğu ile sürüş yaptığınızda süspansiyonu kilitlemenizi tavsiye ederim, zira ufak bir yaylanma dengenizi bozabilir. İyi günler.