#giro106tr 21. Etap: Roma → Roma, 126 km

Monte Lussari zirvesinde zaferin de, Maglia Rosanın da adı Primoz Roglic!

Ultimo Kilometro

 

18,6 km uzunluğundaki zorlu bireysel yokuş zamana karşı etabında ilk 10 yola çıktığında zaman adeta durdu!

Jai Vine, Andreas Luknessund, Brandon McNulty, Sep Kuss çok veetli pedallayıp 50 dakikanın altına çekseler de dereceyi bir anda Thibaut Pinot çıktı yola sırtında dağların kralı mayosuyla!

Thibaut Pinot herkesi şaşırtacak şekilde o etap olmadı, şu da olmadı, bugün neden olmasın diyerek varını yoğunu ortaya koyup pedallayıp fantastik bir derece yaparken 2021 yılının ikincisi Damiano Caruso orada biraz dur dedi.

 

 

Joao Almeida, Primoz Roglic ve Maglia Rosa Geraint Thomas yola çıktığında üçlü ve tüm peloton içinde en iyi ilk zaman ölçümü Roglicten geldi, üstelik bisiklet değişim alanında Thomas fazlasıyla zaman kaybederken Roglic robotça, pek robotça değişim yaptığı gibi yeni bisikletiyle adeta roketle bağlayıp uçarcasına pedallamaya başladı.

 

Ta ki, son 2,5 km’ye dek: Ne olduysa o an, zaten gittikçe daralan, kalitesi de yer yer yamalı bohçaya benzer Monte Lussari yolunda yamalı bir alanda tam güç vermişken zinciri attı ve zaman işlese de Roglic durdu, indi bisikletinden. Arabaların girmesi imkansız Lussari dağ yolunda motorsiklet üzerinde yedek bisiklet taşıyan takım mekanikeri aşağıdan, Sloven bir taraftar yukarıdan Roglice doğru koşup yardım ederek yeniden sele üzeri kontrol sağladılar ve kaybettiği zamana karşın Roglic daha bir hırsla pedallara basa basa bitiş çizgisinden geçip Slovenyadan çıktı adeta!

Peşindeki Geraint Thomas ise zamana karşı bisikletiyle güzel bir tempo yakalamış olsa da Sloven taraftarların sınırın öte yakasını memleketlerine çevirmelerinin baskısı sağ olsun 12 saniyeye kadar zaman kaybettiği bisiklet değişim alanı sonrası toparlanamadı desek yeridir.

 

Roglic yaşadığı mekanik soruna rağmen son Ultimo Kilometroda resmen kanatlanmış roket gibiyken, Thomasın gücü tükenmişti adeta!

Le Tour de France 2020 de 9. etaptan itibaren Maillot Jaune sırtında pedallayan Primoz Roglic, La Planche des Belles Filles zirvesinde sona eren 20. Etapta beklenenden de kötü bir yarış çıkartarak günün sonunda, son etapda Maillot Jaune, sarı mayoyu Tadej Pogacara kaybetmişti… Böylesine bir travma ile başladığı etapta Roglic, 26 saniye gerisinde olmasına karşın Maglia Rosa Geraint Thomasın, tüm Giro boyunca takımının da desteğiyle izole edip saldırmaktansa bugünü, Monte Lussari etabını bekledi ve her zaman iyi olduğu şeyde performansını ortaya koydu: Yokuş yukarı mücadele, dağları dize getirme!

Ve kazandı da! Sonuna kadar hak edlmiş bir Maglia Rosa!

 

Etabın öne çıkan anları

Emekliliğin arifesinde, 37 yaşındaki Geraint Thomasın son derece genç bir peloton içinde verdiği Maglia Rosa mücadelesi, sportmenliği ve adilce yarışması, yarış sonunda etabı 40, Maglia Rosayı 14 saniye ile kaybetse de soğuma çadırında herkesten önce Primoz Roglic ve takım arkadaşlarını, Joao Almeidayı tebrik etmesi takdir edilesi… Üstelik, günün sonunda yenilgiyi ve mücadeleyi kabullenip röpörtajda şunları ifade etmesi, yüzünü ve yönünü geleceğe çevirdiğini gösteriyor: “Roglici tebrik ediyorum, hak etti, benden daha iyiydi. İyi ki bir iki saniye farkla değil 40 saniye ile kazandı, bunu atlatmak çok daha kolay olacak. Şimdi önümüze bakma zamanı ama benden iki ay bir şey beklemeyin.”

Podyumun üçüncü basamağında ise Joao Almeida yer alırken, sıkı bir yarış çıkartsa da 18 ve 19. Etaplarda kaybettiği zamanları telafi edemeyip, üçüncülüğü benimseme yolunu seçti. Giro 2020 de tam 15 gün sırtında taşıdığı Maglia Rosayı yeniden ele geçirmek için daha uzun yılları var.

Sıralı tam liste

Dağların Kralı, Maglia Azzurra mayosu etap kazanamasa da Thibaut Pinot, Maglia Ciclamino da Jonathan Milanın sırtında Romaya taşınacak.

 

Bugünkü etaba gelirsek…

Ve her yol Romaya çıkar!

21 günlük mücadelenin kapanışı Çizmenin başkenti Romada! 126 km uzunluğundaki etap Romanın dışından merkezine doğru yol alıyor.

Mayo sahiplerinin baştan aşağı pembeleri morlar beyazlar ve maviler içinde bisiklet üzerinde geçit töreni yapacağı; Primoz Roglicin toz pembe bir bisiklet, mayo, eldiven, kask, don, gözlük ne varsa artık giyinip süslenip yola çıkacağı ve takımının da pembe dokunuş ve çizgilerde tamamlayıcı bir elemanla, kask olur, gözlük olur eşlik edeceği bir zafer turu izleyeceğiz.

20. etabın profilinde dişe dokunur bir şey yok, yarışı onurlandırma ve kutsama turu için gerekli profil tabii ki düz olacak!

Son 4 yıldır zamana karşı mücadelesi şeklinde pedallanan kapanış etabında bu sene değişiklik yapılarak, Romada atılacak 6 turun sonunda toplu sprint mücadelesi planlanmış. Maglia Rosa, Maglia Azzurra, Maglia Bianca ve Maglia Ciclaminonun belli olduğu etap bisiklet sporu ve kültürüne, Giro d’Italia tarihine saygı duruşu yapılarak pedallanacaktır; etap içindeki iki sprint kapısında ve biriş çizgisindeki puanlar Ciclamino mayonun sahibini değiştirmeyecek olsa da hem Maglia Azzurra hem de Maglia Ciclamino klasmanlarında ikinci sırada yer alan Derek Gee bir çılgınlık yapabilir!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.