#TdF2023 13. Etap: Châtillon-Sur-Chalaronne > Grand Colombier, 137,8 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Profili itibari ile kaçışa yönelik tasarlanan Belleville-en-Beaujolais komününde sona eren 168,8 km uzunluğundaki 12. Etabın sonunda zafere pedallayan isim Ion Izagirre!

TDF2016 sonrası ikinci Le Tour zaferi için Izagirre tam 7 sene bekledi.

15 yıldır etap kazanamayan Cofidis, 2. etapta Victor Lafay, bugün de Ion Azagirre ile ikinci etabını kazanırken, İspanyollar da peş peşe iki gündür zafer sarhoşu!

 

La Flamme Rouge

 

Temponun bir an olsun düşmediği, kaçış çabalarının favorilerin çektiği pelotonca engellendiği ama bir kez kaçan, her zaman kaçar mottosuyla kaçışın ancak 90 km kala başarılı olduğu bir gün geride kaldı. Öyle ki bir ara üç mayonun yer aldığı üç farkı grup oluşmuş, bu esnada da kaçaklar 10 saniye önde fark yaratmaya çabalıyordu. Neyse ki, 90 km kala bu çaba, bu tempo ne diye kalan üç etabı huzur içinde girelim dediler ve kaçakları saldılar.

90 km kala bitişe nihayet bir kaçış grubu filizlendi.

 

Tiesj Benoot, Andrey Amador, Mads Pedersen, Mathieu van der Poel, Ion Izagirre, Ruben Guerreiro, Matteo Jorgenson, Dylan Teuns, Victor Campenaerts, Mathieu Burgaudeau ve Thibaut Pinot cılız kaçakları yakalayıp güçlü bir kaçış oluşturunca peşlerine Julian Alaphilippe ve Jasper Stuvven takıldı, ama bu ikili ön grupla bir türlü buluşamadı.

 

 

Kaçış içindeki tırmanış yönü kuvvetli pedallar karşısında şansı olmadığını bilen Mathieu van der Poel, yanına Andrey Amadoru alarak karşı atak yapıp liderliği ele alsa da Col de la Croix Montmain  inişinde Andrey Amadou da silkeleyip tek başına pedallamaya başladı. Etabı alır mı, son tırmanışta yakalanır mı sorularının cevabını ise Thibaut Pinot ve Matteo Jorgenson ikilisi cevapladı.

 

Son 70 km içine sıkıştırılan üç tırmanış van der Poelü tüketti.

 

Günün son tırmanışı Col de la Croix Rosier de Van der Poeli yakaladılar. Ancak Izagirre temposu geride kalan kaçakları öne taşıdı ve lider üçlü ile birleşti. Çok değil, 1 km sonra Ion Izagirre kurtlar sofrasına karşı atak yaptı; peşine Mathieu van der Poel takılmaya çalışsa da günün yorgunluğu kendini gösterdi ve tempoya dayanamayıp geriye düştü. Sonrası zafer ve göz yaşı: 34 yaşındaki İspanyol Ion Izagirre 2016 yılından sonra ikinci Le Tour etap zaferine pedalladı!

 

Son 6 km

 

Etabın öne çıkan anları

 

Genel klasmanın kaçışa izin verdikten sonra yorulmaya gerek yok, önümüz dağlar deyip sakinleşmesinden sonra uslu uslu bitiş çizgisinden geçti. Günün kazananı Thibaut Pinot oldu; genel klasmanda kendisini 5 basamak yukarı taşıyarak ilk 10 içine girmeyi başardı. Mayolardan yana herhangi bir değişiklik yok; Mads Pedersen, emin pedallarlar Jasper Philipsene yaklaşmaya devam ediyor.

 

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etabı inceleyelim…

Bastille Gününden, Fransızların Ulusal Bayramından merhaba!

Günün anlam ve önemine istinaden güzel bir etap var karışımızda: Massif Central geride kalırken Jura Dağlarına doğru çeviriyor peloton yönünü, yüzünü.

Zamana karşı dışında bu senenin en kısa etabı karşımızda; kısa ama zor, hırpalayıcı: 137,8 km uzunluğundaki 13. Etabın bitiş çizgisine Grand Colombier zirvesi ev sahipliği yapıyor.

Tour de France 2023, 13. Etabın profili, teleferikle dağın zirvesine çıkmak gibi: Açılışı dümdüz, kapanışı dimdik!

 

Kısa ama kırıcı etabın profili Grand Colombier eteklerine dek düz ve kolay. 1500 mt rakımdan pelotonu selamlayan Culoz komününe gölgesini seren Grand Colombier zirvesine uzanan büklüm büklüm yolun uzunluğu 17,4 km ve ortalama eğimi %7!

 

Tour de France 2023, 13. Etabın tek tırmanışı: 1500 mt, %7, %17,4 km. Satılar bunlar, şimdi pedallar konuşsun!

 

Favoriler grubunun zirveye ilk girmek isteyip tempoyu belirleyeceği etabın 10 km’si genel klasman savaşının, Sarı Mayo ataklarının beklendiği yer. Zirveye doğru yükseldikçe eğimin sıcakla birleşerek kırbaç gibi şaklayacağı üç yer var: Biri açılışta, diğer yalancı ara düzlüğü takip ederken sonuncusu ise gökyüzünde, zaferle, bonus saniyelerle yanyana!

Bastille Gününde Fransız pedalların aktif olacağı kesin. Ulusal bayramda bir Fransızın, etap kazanması, hem de zirvede, tabii ki hoş olacaktır. Ancak ilk kez 2012 yılında kendisine Le Tour da yer bulan Grand Colomiber zirvesinde en son 2020 yılında uğrarken, Jumbo-Visma takımının temposu herkesi silkelese de etabı Primoz Roglicin önünde Tadej Pogacar kazanmıştı. Bugün kesinlikle Pogacarın günü, zirvede kazanıp ikide iki yapmak isteyecektir; kazanamasa dahi Vingegaardı silkeleyip Sarı Mayoyu sırtına geçirmek isteyecektir 17 saniye ile zaman farkı bu kadar yakın, zirvede 10, 6 ve 4 saniye zaman bonusu varken.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.